Huoli ammatillisesta koulutuksesta otettava vakavasti

30.10.2017

Opettajien huoli ammatillisen koulutuksen tilanteesta on suuri. Tämä käy ilmi Yle Uutisten tänään julkaisemasta kyselystä.

Keskustan ja kokoomuksen johdolla hallitus on leikannut ammatillisesta koulutuksesta 190 miljoonaa euroa. Lähiopetusta ja aloituspaikkoja on vähemmän. Koulutuksen saavutettavuus kärsii. Keskeytyksiä on paljon, ja nuoria syrjäytyy.

Valtavien leikkausten päälle tehdään nyt ammatillisen koulutuksen jättireformia. Ylen kyselyyn vastanneista opettajista suurin osa näkee edessä käytännön ongelmia. Näistä lähtökohdista on selvää, että hyvätkin tavoitteet ammatillisen koulutuksen kehittämiseksi vastaamaan työelämän muuttuneisiin tarpeisiin uhkaavat jäädä toteutumatta.

Opettajien huoli on nyt viimeinkin otettava vakavasti. He tuntevat parhaiten sen todellisuuden, jossa amiksissa eletään. Yksikään nuori ei saa jäädä vaille riittävää opetusta ja ohjausta sen takia, etteivät päättäjät kuunnelleet.

Esimerkiksi kaunis ajatus nuorten yksilöllisistä opintopoluista työntää vastuuta nuorten oppimisesta entistä enemmän työpaikoille. “Opiskelijat jätetään oman onnensa nojaan. Vahvat voivatkin selvitä, heikot jäävät vaille tarvitsemaansa tukea”, totesi yksi Ylen kyselyyn vastanneista opettajista.

Näin ei saa käydä. Meillä ei ole varaa päästää yhtään nuorta putoamaan.

Paperilla monet suunnitelmat voivat näyttää toteuttamiskelpoiselta. Ammattikoulululaisten jokapäiväisessä arjessa työskenteleviä opettajia kauniit puheet eivät kuitenkaan lämmitä, jos resurssit tehdä tärkeää työtä ja tukea nuoria puuttuvat.

Ministeriö tekee tietenkin työtä käskettyä ja opettajat parhaansa. Kysymys on ennen kaikkea keskustan ja kokoomuksen johtaman hallituksen arvovalinnasta. Ammatillisesta koulutuksesta leikkaaminen on valinta, jonka hallitus päätti tehdä. Vastaavat suunnitelmat hylättiin viime hallituskaudella.

Vihreät ovat esittäneet vaihtoehdon ammatillisen koulutuksen leikkauksille: Lakkautetaan sen sijaan paljon päästöjä aiheuttavan energiateollisuuden veronpalautukset. Näin opettajat voisivat keskittyä opettamaan ja ohjaamaan nuoria. Nuoret puolestaan saisivat kaiken sen opetuksen, tuen ja ohjauksen, jonka he tarvitsevat oppiakseen ammatin, pärjätäkseen työelämässä ja rakentaakseen omaa tulevaisuuttaan.