Ihmisoikeudet ja ihmisarvo kuuluvat jokaiselle

20.06.2017

Tänään on maailman pakolaispäivä, ja kodistaan paenneita on nyt enemmän kuin koskaan sitten toisen maailmansodan. Viime vuonna keskimäärin 20 ihmistä joutui pakolaiseksi jokaisen minuutin aikana.

Hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa on leimannut ”vetovoimatekijöiden” karsiminen, ei sotaa ja vainoa paenneiden auttaminen. Suhteessa tähän kokoomuksen puheet arvoista ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta näyttävät vain julkikuvan kiilottamiselta.

Kylmä ja kova maahanmuuttopolitiikka, joka olisi kelvannut Halla-ahollekin, jatkuu arvopuheista huolimatta.  

  1. Suomi on valtavasta humanitaarisesta kriisistä huolimatta leikannut pakolaiskiintiötä.
  2. Naisilta ja lapsilta on suljettu ovet tekemällä perheenyhdistämisestä käytännössä mahdotonta.
  3. Turvapaikanhakijoiden oikeusavun rajaaminen ja valitusaikojen lyhennykset lisäävät riskiä käännytyksistä ihmisoikeusloukkausten vaaraan.
  4. Pakolaisuuden juurisyihin on vaikeaa puuttua hallituksen massiivisten kehitysyhteistyöleikkausten takia.
  5. EU:ssa Suomi seisoo rintamassa, joka haluaa muun muassa heikentää turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.

Jos hallitus seisoo todella arvopuheensa takana, sen tulee myös näkyä toimissa. Tässä muutamia konkreettisia ehdotuksia, joihin hallituksen tulisi tarttua.

  1. Pala palalta kiristetyn turvapaikkalainsäädännön kokonaisvaikutukset tulee arvioida ihmisoikeusnäkökulmasta.
  2. Tilapäinen oleskelulupa ja työskentelyoikeuden mahdollistaminen estäisivät ihmisiä putoamasta oikeudettomaan välitilaan.
  3. Meidän on luotava laillisia reittejä suojaan pääsemiseksi nostamalla pakolaiskiintiötä ja helpottamalla perheenyhdistämistä.

Toivon todella, että etenkin kokoomuksen ja keskustan suhtautuminen apua tarvitseviin nyt muuttuu. Sanat täytyy saada vastaamaan tekoja.

Ihmisoikeudet ja ihmisarvo kuuluvat jokaiselle. Meidän Suomemme on oikeusvaltio, joka ei käännä selkäänsä hätää kärsiville.