Ilmastonmuutoksen torjunta ei ole rakettitiedettä

07.05.2019

Tulevissa eurovaaleissa ratkaistaan Euroopan tulevaisuus. Eikä vain seuraavaksi viideksi vuodeksi, vaan paljon pidemmälle ajalle, kirjoittaa saksalainen europarlamentaarikko Ska Keller, toinen Euroopan vihreiden kärkiehdokkaista. 

Pelissä on paljon. Osa poliittisista toimijoista haluaa tuhota Euroopan unionin. He haluavat lisätä rajoja ja muureja. He haluavat pysäyttää eurooppalaisen yhteistyön.

Vihreät ovat tästä suunnasta eri mieltä. Vaikka EU on kaukana täydellisestä, se on silti paras idea, joka tässä maanosassa on saatu. Eurooppalainen rajat ylittävä yhteistyö tekee meistä kaikista vahvempia ja vie meitä eteenpäin.

Vastassamme on kuitenkin taantumuksellisia voimia, jotka pitävät kynsin ja hampain kiinni asioiden nykytilasta ja vastustavat kaikkea muutosta. Me vihreät emme usko vitkutteluun, vaan haluamme uudistaa rohkeasti. Euroopan unionin on oltava ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa. Kuka muu sen tekisi? Ei varmasti ainakaan Trump, eikä myöskään Kiina.

Meillä on vain yksi planeetta, jolla elämme. Meillä on tutkijoiden mukaan vain rajallisesti aikaa estää ilmastotuho. Hyvä puoli ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä kuitenkin on se, että me tiedämme kyllä, mitä täytyy tehdä, eikä pyörää tarvitse keksiä uudelleen. Ilmastonmuutoksen torjunta ei ole rakettitiedettä, vaan kaikki keinot ovat jo olemassa. Nyt tarvitaan vain poliittista tahtoa.

Luonnon monimuotoisuuden suojelua ei saa unohtaa. Kaikkialla Euroopassa luonnon monimuotoisuus heikkenee uhkaavasti. EU:n maatalouspolitiikan uudelleenneuvottelu on tehtävä ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi.

Kun katsoo Eurooppaa, ovat demokratia ja yksilönvapaudet uhattuina monissa maissa. Kuten Unkarissa, jossa lehdistönvapaus on romutettu. Puolassa, jossa oikeuslaitoksen toiminnan itsenäisyys on kyseenalainen. Romaniassa, jossa jopa korruptiota laillistetaan. Kansalaiset näissä maissa vaativat EU:n toimia, kun kansalliset hallitukset eivät ole ihmisten luottamuksen arvoisia. Meidän täytyy vahvistaa EU:n keinoja puuttua näihin tilanteisiin.

Vihreiden suosio ympäri Eurooppaa on kasvussa. Ei kuitenkaan riitä, että monet kantavat huolta ympäristöstä ja kannattavat vihreitä ajatuksia hiljaa itsekseen. Eurovaaleissa jokaisella äänellä on väliä. Ethän anna muiden päättää puolestasi, vaan näytä luontosi ja äänestä.

Ska Keller

Kirjoittaja on saksalainen MEP ja toinen Euroopan vihreiden kärkiehdokas