Lukulahja lapselle -hanke ansaitsee jatkoa

08.10.2021

Kirjallisuutta vaalitaan parhaiten kannustamalla ihmisiä lukemaan jo pienestä pitäen. Politiikan tehtävä on tukea rakenteita, jotka edistävät lukemista pienestä pitäen.

Kaikilla suomalaisilla tulisi olla mahdollisuus lukea. Lukutaito on demokratian toteutumisen ehto. 

Paitsi että lukeminen on yksi parhaista tavoista viettää aikaa ja tutustua maailmaan, siitä on myös tutkittua hyötyä: lukeminen esimerkiksi kasvattaa empatiakykyä ja parantaa sosiaalisia taitoja, lievittää stressiä sekä ehkäisee dementiaa. Jo pienille lapsille kannattaa lukea ääneen, sillä se parantaa lasten kielenkehitystä ja innostaa lapsia lukemaan myöhemmin itse.

Vanhempien esimerkki vaikuttaa paljon siihen, millaisia lukijoita lapsista kasvaa. Lukulahja lapselle -ohjelma, jossa jokainen vauvaperhe saa neuvolasta mukaansa kirjakassin, innostaa koko perhettä lukemaan yhdessä ja siten tukee vuorovaikutuksen kehittymistä perheissä ja ehkäisee lukemisen eriarvoistumista. Jotta kaikilla olisi aidosti tasavertaiset mahdollisuudet lukea, lukemista on tärkeä tukea jo varhain lapsuudessa.

Myöhemmin elämässä lukemisen tekevät mahdolliseksi myös kirjastot, joiden lakisääteinen tehtävä on edistää muun muassa kaikkien yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen ja kulttuuriin sekä aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa ja sananvapautta. Koulujen äidinkielen tunneilla tutustutaan monipuolisesti kotimaiseen ja ulkomaiseen kirjallisuuteen, ja äidinkielen opettajat ovat koululaisille tärkeitä lukemisen ja kirjallisuuden asiantuntijoita.

Eduskunnan rooli kirjallisuuden ja lukemisen tukemisessa on ennen kaikkea määritellä, kuinka paljon kulttuuriin ja koulutukseen varataan rahaa valtion budjetissa. Lukemista ja kirjoittamista tulisi tukea läpi ihmisten elämän, aina varhaislapsuudesta saakka. Tällä hetkellä Lukulahja lapselle -ohjelma uhkaa loppua, koska se ei ole saanut rahoitusta ensi vuodelle. Sekä kirjakassin saaneet perheet että niitä perheille jakaneet terveydenhoitajat kuitenkin toivovat ohjelman tulevan pysyväksi osaksi neuvolatoimintaa.

Minä uskon, että maailman muuttuessa jatkuvasti ja haastaessa vakiintuneita käsityksiämme, me tarvitsemme yhä enemmän uusia näkökulmia, empatiaa ja kykyä asettua toisen ihmisen asemaan. Me tarvitsemme kirjallisuutta ja lukemista, lapsesta alkaen. Eduskunta osoittaa parhaiten arvostusta kulttuurille ja koulutukselle varaamalla niille riittävät määrärahat valtion budjetissa.