Maria Ohisalo: Me emme leikkaa ensimmäisenä lapsilta, nuorilta ja köyhiltä

26.09.2020

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo puhui puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä 26.9. kuntien ja kaupunkien tulevaisuudesta.

–Hyvä elämä tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Siksikin on rikkaus, että meillä on alueiltaan näinkin monimuotoinen maa. Näkökulmana on usein viisasta pitää kokonaisia seutuja, sillä monessa paikassa kuntarajat eivät ole ihmisten elämässä läsnä muuten kuin kartalla, Ohisalo korostaa.

Ohisalo korosti tiiviin keskustarakanteen tärkeyttä, sillä se mahdollistaa helpon liikkumisen paikasta toiseen.

–Keskustojen liikkeiden elinvoima ei riipu parkkipaikoista, sillä lompakkko kulkee taskussa aivan yhtä hyvin pyörällä kuin autolla liikkuessa. Kävelykeskustassa on sitä paitsi paljon miellyttävämpi asioida ja piipahtaa putiikista toiseen, Ohisalo toteaa.

Monilla hallituksen tekemillä raidepäätöksillä on myönteisiä ja kauskantoisia vaikutuksia.

–Myös koko Suomen kattava kaukoliikenne tukee kuntien ja kaupunkien kehitystä. Siksi me ollaankin edistämässä esimerkiksi yöjunayhteyttä Torniosta Ruotsiin ja Helsingistä Kainuuseen. Toimiva junaliikenne on paras tapa viedä siivet lentämiseltä, Ohisalo sanoo.

Ohisalo viittasi Espoosta julkisuuteen levinneisiin leikkauslistoihin varoittavana esimerkkinä.

–Kokoomukselle veronkorotukset eivät koskaan ole vaihtoehto, mutta ihmisille kaikkein keskeisimpienkin palveluiden leikkaaminen tuntuu olevan. Me Vihreät näemme kuntalaisten palveluiden arvon toisin, Ohisalo toteaa.

–Ei verojen korottaminen ole tietenkään mikään itsetarkoitus tai asia, johon täytyisi lähteä kevyesti. Joskus se on kuitenkin välttämätöntä, jotta tarvittavat palvelut voidaan turvata – myös niille, joilla on kaikkein vähiten. Meille varhaiskasvatuksen, kirjastojen, koulujen ja lähiluonnon puolustaminen on arvovalinta, Ohisalo korostaa.

Ohisalo kehotti myös kaikkia vähintään harkitsemaan ehdokkuutta kevään kuntavaaleissa.

–Ei politiikkaan mukaan lähteminen vaadi mitään yli-inhimillisiä kykyjä tai valmiita vastauksia jokaiseen yhteiskunnalliseen kysymykseen. Se vaatii sen, että sinulla on sydän paikallaan ja usko siihen, että voimme muuttaa asioita paremmiksi, Ohisalo toteaa.

Lue koko puhe.