Nuoret ansaitsevat tukea, ei syrjintää

08.05.2018

Ensimmäistä kertaa historiassamme nuoremmat sukupolvet ovat jäämässä edellisiä köyhemmiksi. Vuosina 1980-1995 syntyneiden taloudellinen tilanne on romahtanut vauraissa länsimaissa, niin myös meillä Suomessa.

Nuorten aikuisten tulevaisuutta varjostaa huono taloudellinen tilanne, velkaantuminen, työttömyys ja työn epävarmuus sekä asumisen korkea hinta. Ja nyt hallitus haluaa heikentää alle kolmekymppisten työsuhdeturvaa tavalla, jota ei voi kutsua miksikään muuksi kuin ikäsyrjinnäksi

Kolmekymppisten sukupolvi kasvoi lapsuutensa lama-Suomen säästöjen varjossa, aloitti opiskelut talouskriisin aikaan ja nyt työuransa alussa ja mahdollisesti perheen perustamista harkitessa joutuu vielä kokemaan senkin, että hallitus lisää toimillaan entisestään heidän arkensa epävarmuutta.

Tämä nuorten sukupolvi joutuu tulevina vuosikymmeninä kantamaan yhä raskaamman vastuun ilmastonmuutoksesta, tämän maan tulevaisuudesta ja hyvinvointiyhteiskunnastamme.

Hallitus tuntuu olevan tyystin tietämätön siitä, mitä nuorten arjessa on tapahtunut ja miltä heidän todellisuutensa tuntuu ja näyttää. Hallitus on leikannut opiskelijoiden toimeentulosta enemmän kuin miltään muulta ihmisryhmältä. Se on pettänyt antamansa koulutuslupauksen tekemällä valtavat koulutusleikkaukset.

Oppimiserot ovat kasvaneet, velkaongelmat ja asunnottomuus ovat lisääntyneet ja yhä useamman mielenterveys on järkkynyt.

Suomessa on yli 65 000 syrjäytynyttä nuorta. Viime vuonna alle 25-vuotiaiden asunnottomuus kasvoi 13 prosenttia. Työelämän ulkopuolella on lähes 79 000 työikäistä miestä. Ja tuon määrän ennustetaan kasvavan tuhannella kadonneella työikäisellä miehellä joka vuosi.

Vihreät ei usko nuorten aseman heikentämisen tuovan mitään hyvää. Sen sijaan tarvitsemme hyvän koulupolun jokaiselle – sellaisen polun, jota pitkin on mahdollista kulkea eksymättä. Niille, jotka eivät pärjää, tarvitaan matalan kynnyksen palveluita ja työ-, harjoittelu- tai koulutuspaikka.

Nuorisotakuu on nyt keksittävä uudelleen, päivitettynä ja uudistettuna. Meidän on saatava tiheämpi turvaverkko niiden nuorten tueksi, jotka ovat tippuneet koulutuspolulta eivätkä pääse kiinni työelämään. Nyt nuoriso-, koulutus- ja yhteisötakuu on sekava tilkkutäkki, jota on jatkettu sieltä täältä jatkuvilla pienillä muutoksilla.

Seuraavan hallituksen on tehtävä kunnon päivitys nuorisotakuuseen ja sen valmistelu on aloitettava nyt. Me vihreät haluamme, että pääministeri perustaa riippumattoman asiantuntijaryhmän tekemään pohjatyön valmiiksi jo tämän vaalikauden aikana. Työryhmällä on oltava mahdollisuus lisätä nuorisotakuuseen käytettyjä resursseja, jotka ovat tällä hetkellä vajaa puolet siitä, mitä ne olivat parhaimpina vuosina.

Jos nuoret tippuvat kyydistä, maksetaan siitä kovaa inhimillistä ja taloudellista hintaa vuosikymmenien päähän. Meillä ei ole varaa yhteenkään kadotettuun sukupolveen. Meidän tehtävämme on pitää huolta siitä, että jokaisella on nuorella on tulevaisuus, että nuoret pääsevät mukaan kehitykseen talouden hyvinä aikoina ja että he eivät huonoina aikoina joudu pysyvästi syrjään.