Oppisopimuskoulutuksesta apua nuorille

13.08.2020

Koronakriisi koettelee kaikkia. Moni suuntaansa etsivä nuori on vaarassa jäädä ilman työ- tai opiskelupaikkaa, millä voi olla pitkälle kestäviä seurauksia nuoren elämässä. Tukea tarvitaan.

Yksi tehokas keino auttaa nuoria pääsemään kiinni koulutukseen ja työelämään olisi tukea isosti nuorten oppisopimuskoulutusta.

Taantuma heikentää tyypillisesti aina eniten juuri työuraansa aloittavien mahdollisuuksia päästä työhön kiinni. Samalla työuran alkuun osuva työttömyysjakso on erityisen vahingollinen pitkällä tähtäimellä.

Oppisopimus ei ole toimiva ratkaisu jokaiselle, mutta huomattavasti nykyistä useammalle nuorelle se olisi hyvä keino saada sekä tutkinto että työpaikka. Monen yrityksen näkökulmasta oppisopimukseen ottaminen on kuitenkin liian byrokraattista ja kallista. Tämä asia voitaisiin ratkaista korvaamalla osa oppisopimuksessa olevan nuoren palkkakuluista työnantajalle: alkuun korvattaisiin 70 prosenttia palkkakuluista, sitten 50 prosenttia ja lopulta 30 prosenttia.

Näin työnantajan vastuu palkkakuluista kasvaisi opiskelijan osaamisen karttumisen myötä ja samalla opiskelija saisi työstään asiallisen palkan. Osaamisen, tutkinnon ja työkokemuksen saamisen myötä työttömyysriski vähenee.

Tällaisia ja monia muita työllisyystoimia tarvitsemme, kun pyrimme nostamaan työllisyysastetta kestävälle tasolle.