Pekka Haavisto Euroopan Vihreiden kokouksessa: Ilmastotyöhön tarvitaan muutkin kuin ilmastoministerit

09.11.2019

Ulkoministeri Pekka Haavisto piti linjapuheen eurooppalaisten vihreiden puolueiden kokouksessa Tampereella. European Green Partyn valtuuskunta kokoontuu Tampereella 8.-10.11.2019.

Haaviston mukaan vihreiden vuosikausia ajamat asiat ovat hitaasti mutta varmasti nousemassa politiikan kärkiaiheiksi:

– Näyttää siltä, että asiat, joista vihreät ovat puhuneet vuosia, ovat nyt ulkopolitiikan keskiössä. YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa Greta Thunberg teki suurimman vaikutuksen vaatimuksillaan vahvoista ilmastotoimista. Agenda 2030:stä ja ilmastopolitiikasta keskustellaan kaikkialla, Afrikan merkitys tunnustetaan ja maailma on herännyt merien muoviongelmaan, Haavisto sanoi puheessaan.

– Vierailin juuri Intiassa, jossa maan valtiovarainministeri kertoi aikomuksestaan liittyä valtiovarainministerien yhteistyöhön ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Yhteistyö käynnistyi Suomen viime hallituksen ja Chilen yhteistyönä, ja nyt siinä on yli 50 jäsentä. Mielestäni on tärkeää, ettei ilmasto jää vain ilmastoministerien asiaksi. Kansainväliset rahoitusmekanismit ja kansalliset budjetit ovat valtiovarainministerien asia, ja siksi heidän kädenjälkensä on tärkeä ilmastokriisin ratkaisemisessa, Haavisto sanoi.

– Juuri nyt Suomi on ehdolla YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi kaudelle 2022-2024. On tärkeää muistaa, että monenkeskisen kansainvälisen yhteistyön puolustamisessa ei ole kyse vain vapaakauppasopimuksista vaan myös ihmisoikeuksista ja kansainvälisistä normeista, Haavisto sanoi.

– Palasin tänään vuosittaisesta Pohjoismaiden ja Afrikan maiden kokouksesta Tansaniasta. Seuraava tapaaminen järjestetään Suomessa. Olemme parhaillaan suunnittelemassa hallituksen Afrikka-strategiaa, joka perustuu tasa-arvoiselle kumppanuudelle. Näemme, että nyt on aika vahvistaa yhteistyötämme Afrikan maiden kanssa koulutuksessa, nuorisokysymyksissä, teknologiasektorilla ja ympäristökysymyksissä. On tärkeää, että seuraava Euroopan komissio luo uuden strategian kumppanuudelle Afrikan maiden kanssa, Haavisto sanoi.

Lue koko puhe englanniksi.
Pressikuvia toimitusten käyttöön.
Kokouksen ohjelma.