Perhevalmennus tueksi jokaiseen raskauteen

05.12.2021

Kuukauden kestäneen pahoinvoinnin syy selvisi apteekista haetulla raskaustestillä, joka näytti kahta viivaa. Niitä tuijottaessa tuntui, kuin maa olisi hävinnyt jalkojen alta. Minunhan piti kouluttautua, lähteä vaihto-opiskelijaksi Portugaliin ja odottaa ainakin viisi vuotta ennen kuin olisi valmis tulemaan äidiksi.

Raskaaksi tuleminen, lapsen odotus ja synnytys ovat aina yksilöllinen kokemus. Yksilöllisessä elämänvaiheessa, kaikkine tunteineen. Lapsi muuttaa syntyessään kaiken, niin elämän, kuin naisen koko kehon. Ratkaisevaa on, miten odottava äiti kohdataan. Etenkin silloin, jos raskauteen liittyy epävarmuuden tai pelon tunteita.

On valtavan tärkeää, että jo raskauden alkuvaiheessa niin odottava äiti, kuin puoliso saavat tarvitsemaansa tukea. Moni asia voi askarruttaa, ja tulevaisuus saa kokonaan uuden merkityksen. Raskauden myötä myös naisen keho kokee monia isoja ja odottamattomiakin muutoksia. Jokainen raskaus on aina yksllöllinen, vaikka synnyttäjä on sama. 

Tällä hetkellä valtaosa julkisesta perhevalmennuksesta kohdentuu kuitenkin ainoastaan ensisynnyttäjiin, vaikka tuen ja avun tarve olisi ilmeinen. Naisen kehon merkitys aina lantionpohjan lihaksista lähtien voi jäädä varjoon, jos ammattilainen ei tule kysyneeksi, miltä oma keho raskauden etenemisen myötä tuntuu.

Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista synnyttää, mutta pelkkä kliininen turvallisuus onnistuneen synnytyskokemuksen saamiseen ei riitä. Turvallisuuden lisäksi synnyttäjä tarvitsee myös aikaa ja tukea läpi koko raskauden niin puolisoltaan kuin neuvolan ja synnytyssairaalan henkilökunnalta. 

Tänä päivänä yhä useammalla synnyttäjällä on myös jokin perussairaus ja synnyttäjien keski-ikä on noussut. Vaikeat synnytykset ovat lisääntyneet, mikä haastaa meitä kehittämään järjestelmäämme niin, että jo raskausvaiheessa panostetaan riittävästi sekä naisen kehon huoltoon ja terveyden tukemiseen, että parisuhteen huomiointiin ja tarvittaessa auttamiseen. Kun nainen voi hyvin eikä raskaus tai tuleva synnytys huoleta tarpeettomasti, on vauvan syntymän jälkeen myös vauva-arkeen totuttelu helpompaa. Turvallisuuden tunne on aina hyvinvoinnin perusta.

Tammikuun aluevaaleissa ratkaistaan se, ketkä tulevat vastaamaan siitä, miten odottavien ja synnyttäneiden sekä perheiden palvelut rakennetaan. Meidän tehtävämme on varmistaa, että lapset syntyvät turvallisesti tähän maailmaan ja saavat jo kohdussa kasvaa parhaassa mahdollisessa hoivassa.