Poliitikolle sanatkin ovat tekoja

13.01.2021

Viikko sitten Trumpin kannattajat tunkeutuivat väkivaltaisesti Yhdysvaltain kongressirakennukseen. Järkyttävä hyökkäys yhtä maailman vanhinta demokratiaa kohtaan on synnyttänyt keskustelua myös siitä, voisiko vastaavaa tapahtua Suomessa.

Vielä päivienkin jälkeen kuvat ja videot Yhdysvaltain kongressirakennuksen valtauksesta puistattavat. Hirttosilmukka kongressirakennuksen edustalla, toimittajien uhkailua, murrettuja ovia, rikottuja ikkunoita ja aseistautuneita miehiä nippusiteiden kanssa. Päättäjät saatiin evakuoitua ajoissa paikalta, mutta tapahtumat vaativat kaikkinensa viisi kuolonuhria, joista yksi oli poliisi.

Tapahtumat ovat herättäneet kaksi isoa keskustelua: kuka on syypää tapahtuneeseen ja voisiko vastaavaa tapahtua myös täällä Suomessa?

Vaikka harva varmasti ennakolta uskoi, että tapahtumat vyöryisivät näin pitkälle, oli sitä pedattu Yhdysvalloissa jo pitkään. Sitä edelsi vuosia kestänyt vihan lietsominen, valheelliset puheet vaalivilpistä ja totuuden vääristely. Tällä hetkellä on käynnissä kiivas keskustelu siitä, pitäisikö väkijoukkoa yllyttäneen presidentti Donald Trumpin erota tai pitäisikö hänet erottaa tehtävistään vielä viimeisinä presidenttikautensa päivinä.

Trumpin sosiaalisen median tilit ovatkin suljettuina, jotta tilanne ei enää uudelleen ryöstäytyisi käsistä. Moni on kysynyt, eikö tämä ole sananvapauden loukkaamista. On kuitenkin tärkeää huomata, että sananvapaudellakin on rajansa. Silloin kun sitä käytetään esimerkiksi rasismin lietsontaan tai vihapuheeseen, loukataan samalla muiden oikeuksia. Yhdysvaltain tapauksessa demokraattisen vaalituloksen kyseenalaistavat sanat muuttuivat Capitolin valtauksessa hyvin käsinkosketeltavaksi todellisuudeksi, jolla oli ja on aitoja seurauksia.

Puheet eivät ole koskaan vain puheita.

Myös Trumpin vuosia jatkunut median painostaminen ja uhkailu näyttivät vaarallista esimerkkiä kongressirakennukselle kiivenneille Trumpin kannattajille, jotka uhkailivat tapahtumia seuraavia toimittajia. Ilman vapaata tiedonvälitystä ei demokratia voi toimia, ja median edustajien koskemattomuus on pystyttävä kaikissa tilanteissa turvaamaan. Myös sosiaalisen median jäteillä on vihapuheen hillitsemisessä tärkeä vastuunsa, jota ne eivät tähän mennessä ole suinkaan kaikilta osin onnistuneet täyttämään.

Olemmeko Suomessa turvassa vastaavalta? Vaikka yhteiskunnalliset jännitteet ovat Suomessa kertaluokkaa Yhdysvaltoja pienemmät, on sama uhka läsnä myös meillä. Myös täällä vihapuhe ja demokratiaa kyseenalaistava ääriajattelu ovat saaneet huolestuttavaa jalansijaa. Juuri eilen uutisoitiin myös siitä, että eduskuntatalon edustalla oli hyökätty entisen pääministerin Juha Sipilän kimppuun. Kaikki väkivalta on tuomittavaa. Poliitikkoihin kohdistuva väkivalta on myös hyökkäys demokratiaa kohtaan. Päättäjien työhön kuuluu kritiikki, mutta henkinen ja fyysinen väkivalta eivät kuulu demokraattiseen oikeusvaltioon.

Yhdysvaltojen esimerkki kuitenkin näyttää, että vihanpito ja polarisaatio voivat ryöpsähtää käsistä, jos kaikki eivät ole sitoutuneet yhteiseen todellisuuteen. Pidän erittäin huolestuttavana, miten esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho rakentaa vastakkainasettelua ja vähättelyä toisia puolueita ja poliitikkoja kohtaan valheiden ja nimittelyn avulla. On vaarallista, että jatkuvalla valehtelulla siitä, mitä toiset ovat ja sanovat, rakennetaan olemattomia olkiukkoja ja luodaan uhkakuvia, joilla sitten vedotaan ihmisten pelkoihin. Tällainen toiminta on juuri sitä, mistä Donald Trumpia nyt syytetään, ja mitä pidetään yhtenä syypäänä kongressissa tapahtuneelle väkivaltaiselle valtaukselle. Meidän on vastustettava tällaisen keskustelukulttuurin rakentamista ja uskallettava puolustaa sitä, mikä on arvokasta.

Demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltio on pyritty turvaamaan lakien ja kansainvälisten sopimusten avulla, mutta ne eivät säily itsestään. Demokratia on arvovalinta, joka vaatii tekoja. Jokaisen sukupolven pitää uudestaan vahvistaa sitoutumisensa demokratiaan ja ihmisoikeuksiin. Joka kerralla on turvattava vapaita vaaleja ja kunnioitettava niiden tulosta.

Yhteiskuntaa hajottavat voimat eivät voita, jos suuri enemmistö nousee puolustamaan hyvää. Meidän jokaisen äänellä on merkitystä, niin Yhdysvalloissa kuin meillä Suomessa ja Euroopassa.