Saimaan verkkokalastusrajoituksia jatkettava heinäkuun loppuun

14.04.2021

Suomen luonnonsuojelun symbolin ja yhden maailman harvinaisimman hylkeen – saimaannorpan – tulevaisuus on uhattuna. Verkkokalastusta Saimaalla rajoittavan asetuksen voimassaoloaika päättyy tänään 14.4., mutta maa- ja metsätalousministeri ei ole tuonut uutta asetusta hallituksen päätettäväksi. Vihreiden kanta verkkokalastusrajoituksiin on sama kuin suomalaisten ja Saimaan alueen asukkaiden enemmistön: verkkokalastuskieltoa on pidennettävä heinäkuun loppuun. Uusi nykyistä tiukempi asetus on annettava viipymättä. 

Saimaan verkkokalastusta rajoitetaan viiden vuoden välein annettavalla valtioneuvoston asetuksella. Vuonna 2016 annetun asetuksen voimassaoloaika päättyy tänään. Asetus on kieltänyt verkkokalastuksen norpan keskeisillä elinalueilla vuosittain 15.4–30.6. välisenä aikana.

On todella valitettavaa ja vakava paikka, että maa- ja metsätalousministeri ei ole tuomassa esitystä uusista kalastusrajoituksista seuraavalle viidelle vuodelle valtioneuvoston huomiseen yleisistuntoon. Jos Saimaa jää ilman verkkokalastusrajoituksia, on erittäin uhanalaisen saimaannorpan tulevaisuus vaakalaudalla. Uusi nykyistä tiukempi asetus on annettava viipymättä.

Saimaan verkkokalastuskieltoa on pidennettävä heinäkuun loppuun. Verkkokuolemat ovat yleisimpiä nimenomaan heinäkuussa, kun kuutit ovat vielä pieniä ja kokemattomia. Vuosina 2011–2020 verkkoihin on havaittu kuolleen 53 saimaannorppaa, joista ainakin 21 on menehtynyt juuri heinäkuussa. Rajoitusten jatkaminen heinäkuun loppuun asti takaisi, että kuutit ehtisivät kasvaa isommiksi. Silloin myös verkkoihin hukkumisen riski pienenee. 

Verkkokalastuskiellon pidentämisen lisäksi rajoitusten piiriin tulee palauttaa solmuväliltään alle 22 mm muikkuverkot. Ne vapautettiin kiellosta 2016, koska muikkuverkkojen ei katsottu aiheuttavan suurta riskiä norpalle. Vuosina 2016–2020 muikkuverkkoihin on kuitenkin kuollut ainakin viisi saimaannorppaa, mikä vastaa viidesosaa ilmoitetuista verkkokuolemista. 

On hyvä muistaa, että iso osa norppakuolemista jää piiloon. Todellinen kuolleisuusluku onkin merkittävästi ilmoitettua ja havaittua suurempi.

Suomella on erityinen vastuu saimaannorpan suojelusta. Vaikka saimaannorppakanta on viime vuosina kasvanut aktiivisen suojelutyön ansiosta, emme voi huokaista helpotuksesta. Saimaannorppakannan koko on edelleen vain noin 430 yksilöä. Ilmastonmuutos on kasvava uhka ennestään pienelle populaatiolle, minkä vuoksi verkkojen aiheuttaman kuolleisuuden vähentäminen on hyvin tärkeää.

Jos saimaannorppa häviää Saimaalta, häviää se koko maapallolta. Lajin suojelu on Suomen vastuu ja kunnia-asia. Vain me voimme sen tehdä. Saimaannorpan paikka olisi olla yksi Suomen kansalliseläimistä, ei kuolla verkkokalastuksen sivusaaliina.