Suojelkaamme norppaa, sillä norppa suojelee meitä

22.04.2022

Tällä hetkellä eletään iloisia aikoja Saimaalla, kun norppien pesälaskentoja tehdään ympäri Saimaata. Viime vuosi oli kuuttien ennätysvuosi, ja tänä vuonna on edellytyksiä päästä samalle tasolle. Nyt syntyvät norpat ovat muutaman vuoden päästä sukukypsiä, ja hyvälle uralle saatu kehitys saa lisää vauhtia.

Saimaannorpan suojelu on onnistunut hyvin ja pelätty uhka talvien vähälumisuus on nyt parin viime vuoden aikana jäänyt onneksi toteutumattomaksi huoleksi. Muutaman vähälumisen talven seurauksena alettiin miettiä jo vaihtoehtoisia pesiä, ja niitä onkin kehitetty ja toteutettu niin, että poikasia on myös syntynyt keinopesässä.

Norpan suojelu on perustunut lähinnä uhkien torjuntaan: verkkoja on koitettu vähentää vaihtamalla niitä norppaystävällisiin katiskoihin ja verkkokalastusta on rajoitettu kuuteille vaarallisimpana aikana alkukesästä. Myös uusia pyydysmuotoja on kehitetty.

Tärkeimmät norppavedet on saatu suojeltua vapaaehtoisilla sopimuksilla, ja ammattikalastajille on korvattu suojelun vuoksi menetettyjä tuloja. Luonnonsuojeluväen, paikallisen väestön ja kalastajien yhteistyö ja yksituumaisuus norpansuojelussa käyvätkin esimerkiksi ja malliksi muihinkin eläinkiistoihin, kuten vaikkapa yhteiseloon valkoposkihanhien ja susien kanssa.

Kuten muuallakin, myös Saimaalla on kasvanut kaivosten uhka, joka on aiheesta saanut ihmiset huolestumaan ympäristönsä säilymisestä puhtaana ja elinkelpoisena. Kaivostoiminnan myötä Saimaan herkkä luonto olisi uhattuna laajalta alueelta.

Onneksi Saimaan norppasaaristoa ollaan tämän hallituksen päätösten mukaisesti hakemassa Unescon luonnonperintökohteeksi. Hakemus on parhaillaan käsittelyssä Unescossa, ja jatkokierrokselle pääsyä odotellaan vuoden vaihteessa. Unescon omien periaatteiden mukaan malminetsintää tai kaivostoimintaa ei voida harjoittaa luonnonperintökohdealueella, ja tätä periaatetta myös järjestäytyneet kaivosyhtiöt noudattavat. Jos ja kun onnistumme tulevaisuudessa tavoitteessamme saada Saimaa Unescon luonnonperintökohteeksi, voimme todeta, että norpat saattavat pelastaa meidät myös kaivoksilta.

Suojellaan siis norppaa, niin norppa suojelee meitä!