Täysi tuki Ukrainalle

25.02.2022

Venäjän Ukrainassa käynnistämä hyökkäyssota on järkyttävä ja täysin tuomittava teko. Laajamittainen sota on tragedia kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Ukrainalaisten hätä on suuri, eikä siviiliväestökään ole turvassa sodalta. Kuten ulkoministeri Haavisto on jo todennut, Suomen pitää varautua myös siihen, että Euroopan unionin alueelle saapuu pakolaisia Ukrainasta. Nyt ei ole oikea hetki sulkea silmiä tai ovia.

Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän Ukrainassa aloittamat sotilaalliset toimet. Venäjän toimet kohdistuvat Ukrainaan, mutta ovat hyökkäys myös koko Euroopan turvallisuusjärjestystä ja kansainvälistä oikeutta vastaan.

Suomi tukee Ukrainan itsenäisyyttä, itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta. Vastaamme Venäjän toimiin osana Euroopan unionia. Euroopan on oltava tässä asiassa yhtenäinen ja solidaarinen.

On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että nämä toimet kohdistuvat nimenomaan Putinin hallintoa kohtaan. Tämä tilanne ei ole esimerkiksi Suomessa asuvien, tätä hyökkäyssotaa vastustavien venäläistaustaisten ihmisten vika. Putinin toimien tuomitseminen ei saa kääntyä yleiseksi venäläisvastaisuudeksi. Sillä ei voita mitään.