Vihreät eivät hyväksy leikkauksia lapsille ja nuorille

07.11.2023

Sanon aina ettei yhdenkään pienen mielen tulisi särkyä ja sanon niin, sillä olen nähnyt liian läheltä ja liian monta kertaa miltä turvaton lapsuus tai rikkonainen nuoruus näyttää. Siitä on vain muutama viikko kun sain tiedon, että eräs nuori, jonka kanssa aiemmin lastensuojelussa sain tehdä työtä, on päättänyt oman elämänsä. Tämän on sitä todellisuutta, mistä puhutaan kun kun puhutaan siitä, että moni nuori voi pahoin. Tämä on sitä todellisuutta, mitä pahimmillaan seuraa kun palvelut eivät toimi, kun apua ei saa ajoissa, kun turvallisuutta lapsuutta tai ehjää nuoruutta ei kyetä turvaamaan.

Ja silti. Silti Orpon hallitus on päättänyt leikata juuri nuorilta. On kestämätöntä perustella nuorilta leikkaamista sillä, että ”isolla osaa nuoria menee hyvin.” Se ei riitä.

Niin kauan kuin yksikin nuori voi huonosti, niin kauan kun yhdessäkin kodissa on turvatonta, niin kauan kuin yksikin nuori jättää opinnot kesken toimeentulovaikeuksien vuoksi tai yksikin nuori ei löydä paikkaansa lain tältä puolen, on meillä päättäjillä työtä tehtävä.

Ja tämän vastuun Orpon hallitus nyt väistää ja valitsee tien, jolla vain syvennetään niiden nuorten vaikeuksia, joilla menee jo nyt huonosti tai jotka ovat riskissä syrjäytyä tästä yhteiskunnasta. Siinä kun ei ole kyse vain nuorista – siinä on kyse tämän yhteiskunnan epäonnistumisesta turvata ehjää nuoruutta jokaiselle.

On aivan selvää, että Vihreät ovat mukana tässä välikysymyksellä. Me emme hyväksy lapsilta ja nuorilta leikkaamista. Me emme hyväksy vastuun väistämistä siinä, että tässä maassa pitäisi olla jokaisella lapsella ja nuorella ehjä ympäristö kasvaa ja turvalliset puitteet unelmoida ja tavoitella unelmiaa. Me emme hyväksy, että hallitus jättää kaiken muun lisäksi valtavan ilmasto- ja ympäristövelan nuorten kannettavaksi.

Vihreät vetoavat hallitukseen, että älkää ohittako sitä hätähuutoa, joka kuuluu niin nuorilta, vanhemmilta, asiantuntijoilta kuin nuorten kanssa toimivilta ammattilaisilta: nuoriin kohdistettavilla leikkauksilla on kova hinta. Liian kova. Nämä ovat päätöksiä, joilla voi olla joidenkin nuorten kohdalla peruuttamaton vaikutus. Kaikkea kun ei voi korjata perästä.

On törkeää sumutusta hallitukselta väittää kohdistavansa leikkaukset pääasiassa aktiiviväestöön, joka voi vaikuttaa tilanteeseensa. Todellako hallitus väittää, että lapset ja nuoret olisivat vastuussa tilanteistaan? Todellako hallitus kuvittelee, että lapset ja nuoret voisivat esimerkiksi vaikuttaa siihen, mikä perheen tulotaso on tai miten vanhemmat voivat. Ja silti, silti hallitus työntää perheitä köyhyyteen.

Lapset ja nuoret kun eivät voi vaikuttaa perheen tilanteisiin. On törkeää valita leikata yksinhuoltajaperheiltä ja perheiltä, joilla on nyt jo tiukkaa. On vastuutonta leikata nuorisotyöstä tai lastensuojelun jälkihuollosta ja opiskelijoilta. On lyhytnäköistä jarrutella ilmasto- ja luontopolitiikassa tilanteessa, jossa nyt pitäisi löytyä tahtoa ja rohkeutta tehdä päätöksiä, joilla nuorille rakennetaan turvallista tulevaisuutta.

Näitä päätöksiä hallituksen ei ole pakko tehdä. Nämä ovat poliittisia arvovalintoja, joita tämä hallitus on päättänyt tehdä. Ja nämä ovat päätöksiä, joita Vihreät eivät voi tukea. Päinvastoin, me haluamme että tässä maassa nuoriin panostetaan.

Sen vuoksi yhdymme välikysymykseen ja tulemme esittämään hallitukselle epäluottamusta.