Vihreät odottavat budjettiriihestä ilmastotekoja ja tutkimusrahoituksen turvaamista 

01.09.2021

Vihreä eduskuntaryhmä edellyttää hallitukselta riittäviä päästövähennyspäätöksiä ja haastaa myös muita puolueita tekemään omia esityksiään. Eduskuntaryhmä toivoi kesäkokouksessaan hallituspuolueilta ratkaisukeskeisyyttä myös tutkimuksen rahoituksen turvaamisen osalta. Vihreät esittävät aluevaalien osalta terapiatakuuta koko maahan ja matalan kynnyksen mielenterveyspisteen saatavuutta edes kerran viikossa jokaiseen kuntaan. Vihreä eduskuntaryhmä piti kesäkokoustaan Evon retkeilyalueella 31.8.–1.9.2021.

Vihreä eduskuntaryhmä piti jo puoliväliriihessä sovittuna ratkaisuna sitä, että syksyn budjettiriihi on myös ilmastoriihi, jossa puuttuvista päästövähennystoimista päätetään. 

Ihminen voi elää hyvää elämää, vaikka auto kulkisi bensan tai dieselin sijaan sähköllä tai kaasulla. Eikä lämpöpumppu tee kodista yhtään vähemmän mukavaa paikkaa olla. Kun hiili sidotaan pellolle, ylläpidetään maan kasvukuntoa ja saadaan parempaa satoa. Samalla mökkijärven vesikin on kirkkaampaa. Tämä muutos ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Poliitikkojen tehtävä on tehdä päätöksiä, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari toteaa.

Esitysten tekeminen ei saisi levätä vain Vihreiden harteilla.

Jos nämä eivät kelpaa, haastan kaikki muut puolueet tekemään omia esityksiään syksyn ilmastoriiheen. Ehdotuksien on kuitenkin pohjattava tutkittuun tietoon ja niillä on oltava aitoja vaikutuksia. Jokainen suomalainen perhe ei voi istuttaa tuhatta puuta, vaikka kuinka niin haluaisikin. Eikä se vielä tätä edes ratkaisisi, Kari huomauttaa.

Eduskuntaryhmä toivoi, että paljon puhututtanut Suomen Akatemian rahoitus onnistuttaisiin turvaamaan budjettiriihessä.

Olennaista on löytää ratkaisu, jolla Suomen Akatemian myöntämään rahoitukseen kohdistuvilta lisäleikkauksilta vältytään ensi vuoden osalta. Vaikka Veikkausvarojen suhteen ei ole löydetty vielä pysyvää järjestelyä, hallituksella on aina valta päättää tulevan vuoden budjetista. Nokittelun sijaan nyt on syytä korjata tämä ilmeinen ongelma, joka on herättänyt jo laajaa huolta tiedekentällä, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö vaatii.

Tieteentekijöiden lisäksi vihreä eduskuntaryhmä kantaa huolta myös kulttuuri- ja tapahtuma-alan ihmisten uupumisesta ja tulevaisuudennäkymistä.

Hallitus ilmoitti tällä viikolla kahden metrin turvaväleistä luopumisesta. Tämä oli tarpeellinen ja todella odotettu päätös, joka toteutuessaan tuo helpotusta kulttuuri- ja tapahtuma-alan kohtuuttomaan tilanteeseen. Nyt on olennaista, että puheet muuttuvat teoiksi ilman viivyttelyä. Jokaisella päivällä on alan kannalta merkitystä ja siksi toivon, että hallitus antaisi esityksen tartuntatautilain päivittämisestä jo tällä viikolla. Se ei kuitenkaan yksin riitä: myös koronapassin käyttöönottoa on kiirehdittävä, Hyrkkö korostaa.

Eduskuntaryhmä keskusteli myös lähestyvistä aluevaaleista. Vihreät esittää terapiatakuuta koko maahan. Jokaisella hyvinvointialueella on valta päättää terapiatakuun käyttöönotosta.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mielenterveyden hoitopolut rakennetaan yhtenäiseksi, jotta ihmiset pääsevät helpommin esimerkiksi pitkäkestoisemman psykoterapian pariin. Ei enää pompottelua luukulta toiselle ja joka välissä jonottamista, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jenni Pitko toteaa.

Yhtenä uutena toimenpiteenä eduskunta esittää matalan kynnyksen mielenterveyspalvelupistettä jokaiseen kuntaan.

Uusien hyvinvointialueiden perustamisen myötä jokaiselle onkin taattava pääsy matalan kynnyksen mielenterveyspisteisiin. Vihreät ehdottavat, että jokaiseen kuntaan turvataan kerran viikossa mielenterveyspisteen vastaanotto, jossa keskusteluapua voi saada jonottamatta ja ilman ajanvarausta, Pitko esittää.