Vihreiden Emma Kari: Suomeen on julistettava ilmastohätätila

18.06.2021

Tutkijat ja ilmastoliike ovat puhuneet ilmastohätätilasta jo pitkään. Myös Suomen eduskunnan on tunnustettava tilanteen vakavuus. Hallituksen asettamien kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden toteuttamiseksi tarvitaan laaja tuki eduskunnasta. Vihreät kansanedustajat tekivät ilmastohätätilan julistamisesta toimenpidealoitteen lokakuussa 2020.

– Ilmastokriisiä on kovin vaikea ratkaista niin kauan kuin emme suhtaudu siihen kriisinä. Ilmastohätätilan julistaminen kertoisi suomalaisille ilmastonmuutoksen vakavuudesta ja siitä, että eduskunta on sitoutunut tilanteen ratkaisemiseen, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari sanoo.

Jo useat valtiot, kuten Ranska, Iso-Britannia ja Kanada sekä tuhannet kunnat ympäri maailmaa ovat julistaneet ilmastohätätilan. Myös Helsingin kaupunki ja Euroopan parlamentti ovat tehneet julistuksen. Kari vaatii, että ilmastohätätila julistetaan pääministerin ilmoituksella myös Suomeen.

– Yksin julistuksilla ei ilmastokriisiä vielä ratkaista. Kriisin tosiasiallisen luonteen tunnustamalla eduskunta voisi kuitenkin viestiä suomalaisille, että se on sitoutunut ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Hallitus on ensimmäisen kahden vuoden aikana tehnyt puolet Suomen hiilineutraaliuteen tarvittavista päätöksistä, mutta päästökuilua ei ole vielä kurottu kokonaan umpeen. Suomalaisille on hallitusohjelmassa annettu lupaus päätösten syntymisestä, joten tarvittavat lisätoimet on vielä tehtävä, Kari sanoo.