Hallituksessa saavutettua
Tasa-arvo ja ihmisoikeudet
- Uudistettu perhevapaat tasa-arvoisiksi
- Tehty tasa-arvo-ohjelma, jolla parannetaan sukupuolten välistä tasa-arvoa
- Julkaistu naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelma, lisätty uhrien tukipalvelua ja turvakotien paikkamääriä ja resursseja.
- Jatkettu samapalkkaisuusohjelmaa, jonka tavoitteena naisten ja miesten keskimääräisen palkkaeron kaventaminen
- Toteutettu Suostumus2018-kansalaisaloitteen mukainen seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus, jossa lähtökohtina ovat koskemattomuus ja seksuaalinen itsemääräämisoikeus
- Tuplattu pakolaiskiintiö 1500:aan
- Vahvistettu turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa: mahdollistettu avustajan käyttö turvapaikkapuhuttelussa, otettu käyttöön tuntiperusteiset palkkiot avustajille ja pidennetty valitusajat vastaamaan hallinto-oikeuden yleisiä aikoja
- Perustettu viittomakieliasioiden neuvottelukunta, joka seuraa ja arvioi viittomakieltä käyttävien perusoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumista.
- Hyväksytty kansalliskielistrategia, jonka tarkoituksena on, että Suomessa on jatkossakin kaksi elävää kansalliskieltä
- Perustettu vanhusasiainvaltuutetun toimi, jonka tehtävänä on edistää ikääntyneiden oikeuksien toteutumista
- Toteutamme tasa-arvoisen perhevapaauudistuksen. Vihreät ovat pitkään tavoitelleet sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävää perhevapaajärjestelmää. Nyt tämä hallitus tekee siitä totta.
- Seksi ilman suostumusta on väkivaltaa ja vain kyllä tarkoittaa kyllä. Uudistamme seksuaalirikoksia koskevan lainsäädännön suostumusta kunnioittavaksi.
- Ulkomaalaislakiin ja oikeusapulakiin on vuosina 2015–2019 tehty muutoksia turvapaikanhakijoiden oikeusavun ja valitusaikojen osalta. Niillä käytännössä kavennettiin turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Nyt korjaamme nämä ihmisoikeuksien toteutumisen uhanneet kiristykset.
- Perustamme naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän. Raportoija seuraa keskitetysti ja laajasti naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisia toimia ja ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumista sekä raportoi niiden edistymisestä ja ongelmista.
- Tasa-arvo ei ole valmis. Sukupuolten tasa-arvon ohella myös eri vähemmistöryhmien asemaa on yhtä tärkeää kohentaa. Siksi teemmekin eri syrjinnän muodot tunnistavaa feminististä politiikkaa.
- Suomella on varaa auttaa suurimmassa hädässä olevia. Kannamme EU:n sisällä vastuumme turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta.
- Tartumme sukupuolittuneisiin viharikoksiin.
- Ryhdymme toimenpiteisiin tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen säätämiseksi rikoslaissa rangaistavaksi nykyistä selkeämmin.
- Evakuoimme 330 ihmistä Afghanistanista.
- Puutumme ihmiskauppaan auttamalla uhreja ja tehostamalla ihmiskaupan torjuntaa
- Lisäämme kiintiöpakolaisten määrää.
- Lisäämme kehitysyhteistyön rahoitusta 50 miljoonalla eurolla.
-
Selvitimme ulkomaalaislain ja sen soveltamiskäytännön muutoksien yhteisvaikutukset turvapaikanhakijoiden asemaan.
-
Tehostamme puuttumista maalittamiseen ja muuhun laittomaan uhkailuun.
-
Suomi tavoittelee YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenyyttä kaudelle 2022–2024.
-
Kavennamme aktiivisilla toimilla naisten ja miesten välisiä palkkaeroja.
- Perus- ja ihmisoikeuksien seurantaa vahvistetaan. 1, 2
- Otimme käyttöön avoimuusrekisterin. Lähtökohtaisesti kaikkien säännöllisesti lobbausta harjoittavien tai siihen liittyvää ammattimaista neuvontaa tarjoavien organisaatioiden on jatkossa kerrottava siitä julkisesti.
LUe lisää saavutuksista: