Emma Kari: Yritystukityöryhmä on hyvä esimerkki lobbareiden vallasta

29.03.2018

Vihreiden kansanedustaja ja parlamentaarisen yritystukityöryhmän jäsen Emma Kari kritisoi yritystukityöryhmää Facebookissa. 

”Kansanedustajan työssä minulle on jatkuva hämmennyksen aihe se, miten tärkeät hankkeet toisensa jälkeen romuttuvat, koska poliitikot ovat antaneet päätöksenteon lobbareiden käsiin.

Helsingin Sanomat uutisoi kokoomuslaisen superlobbari Anders Blomin väitöskirjasta, jossa Blom toteaa, että lobbarit, kansanedustajat ja hallitus tekevät tukea vastaan toisilleen ystävällistä lainsäädäntöä ja kivoja poikkeuksia. Blom tietää mistä puhuu ja on surullisen oikeassa.

Paraikaa toimiva yritystukityöryhmä on hyvä esimerkki lobbareiden vallasta. Istun itse ryhmässä vihreiden edustajana. Kyse on ryhmästä, jonka tehtävänä on leikata ja kohdetaan järkevämmin yritystukia, joista iso osa on tehottomia, turhia tai jopa haitallisia. Tukia myönnetään laskutavasta riippuen neljästä kahdeksaan miljardiin vuodessa. Jo siivulla näistä rahoista voisi torjua yhden jos toisenkin koulutusleikkauksen.

Mutta keiden kanssa poliitikot kyseisessä ryhmässä tukien karsimista pohtivat? Ryhmässä on jäsenenä Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n edustaja, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n edustaja, Metsäteollisuus ry:n edustaja, Suomen Yrittäjien edustaja ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n edustaja. Ihan mukavia ihmisiä kaikki ei siinä mitään, mutta yritystukien leikkaamista pohtivassa työryhmässä istuvat siis Suomen suurimpien tukiensaajien edustajat.

Suomi on pieni maa, jossa yritysmaailmassa ja politiikassa valtaa käyttävät tuntevat kaikki toisensa. Siksi lobbareille ja lobbaukselle on tehtävä tiukat säännöt. Ainakaan elinkeinoelämän lobbareiden ei tulisi istua päättämässä omista miljardiluokan tuistaan.”

Kannanotto julkaistu alun perin Karin Facebook-sivulla 28.3.2018.