Enemmän turvaseksiä, enemmän terveitä nuoria

21.06.2018

Osassa Suomen kaupunkeja on päätetty ryhtyä tarjoamaan maksutonta ehkäisyä nuorille. Tulokset ovat olleet lupaavia: esimerkiksi Raumalla alle 20-vuotiaiden aborttien sekä klamydiatartuntojen määrät kääntyivät laskuun. On arvioitu, että kaupunki säästää tarjoamalla maksuttoman ehkäisyn vuosittain noin 100 000 euroa.

Olisi tärkeää, ettei nuoren seksuaaliterveys riippuisi siitä, missä hän asuu. Me Vihreät haluamme, että jokaisella nuorella olisi yhdenvertainen mahdollisuus huolehtia omasta terveydestään. Siksi vaadimme maksuttoman ehkäisyn tarjoamista kaikille alle 25-vuotiaille nuorille. Vihreä eduskuntaryhmä sai eduskunnan tietopalvelulta taustapaperin maksuttoman ehkäisyn kustannuksista, jonka pohjalta tehtyjen laskelmien perusteella maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille nuorille maksaisi alle 5 miljoonaa. Se on pieni hinta nuorten seksuaaliterveydestä.

Aborttien määrä on valtakunnallisesti laskenut, mutta toistuvien keskeytysten osuus on kasvanut. Eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20–24-vuotiaiden ikäluokassa, ja ne ovat yleisempiä matalamman koulutus- ja tulotason nuorilla. Maksuton ehkäisy parantaisi heidän seksuaaliterveyttään ja vähentäisi terveyseroja. 

Tärkeää olisi tarjota nuorille etenkin ehkäisyn alussa monenlaisia ehkäisyvaihtoehtoja, jotta jokaisen nuoren on helppo löytää itselle sopivin ehkäisyn muoto. Tämä tarkoittaa sekä erilaisia hormonaalisen ehkäisyn vaihtoehtoja, kuparikierukoita että kondomeja. Kondomeja tulisi olla laajasti tarjolla siellä, missä nuoret ovat: niin kouluissa, nuorisotaloilla kuin erilaisissa nuorille suunnatuissa tapahtumissa. Laajaa jakelua puoltaa se, että seksitauteja voidaan ehkäistä ainoastaan kondomeilla. Sekä tippuri- että klamydiatartuntojen määrät ovat kasvussa. Nuoria ei tule pelotella, mutta nuorille tulee tarjota mahdollisuus ehkäistä epämieluisat yllätykset huolimatta heidän taloudellisesta tilanteestaan.

Maksuton ehkäisy on pieni kuluerä, joka edistäisi nuorten pysymistä terveinä ja hyvinvoivina. Oikeus harrastaa turvallista seksiä kuuluu kaikille, myös nuorille.

Emma Kari on Vihreiden kansanedustaja, Sameli Sivonen on Vihreiden nuorten puheenjohtaja.