Hassi ja Parviainen: Ministeri Häkkänen ei ymmärrä itsemääräämisoikeuden merkitystä

09.02.2018

Vihreät kansanedustajat Satu Hassi ja Olli-Poika Parviainen kummastelevat oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) kielteistä näkemystä suostumuksen puutteen lisäämisestä raiskauksen tunnusmerkistöön. Hassi ja Parviainen jättivät aiheesta 12.12.2017 kirjallisen kysymyksen.

– Ministeri ei tunnu ymmärtävän raiskausrikosta seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja ihmisoikeuden loukkauksena. Nykyisessä rikolaissa raiskaus määritellään sen perusteella, käytetäänkö teossa väkivaltaa tai sen uhkaa tai vastusteleeko uhri. Tämä tulisi muuttaa ja suostumuksen puute pitäisi lisätä raiskauksen määritelmään, Hassi sanoo.

Ministeri Häkkänen sanoo Suomen Kuvalehdessä (8.2.2018), että malli, jossa suostumus nostetaan keskiöön, on “elämälle vieras”. Tätä näkökulmaa kyseenalaistavat monet asiantuntijat.

– Suostumusperustainen malli vastaisi paremmin nykyaikaista ymmärrystä seksuaalirikosten luonteesta. Itsemääräämisoikeus on jokaisella, ja lain tulisi tunnistaa tämä. Elämälle vierasta ovat ministerin perustelut vastustaa lakimuutosta. Suostumuspykälä ei sitä ole, Parviainen sanoo.