Heidi Hautala eurovaaliehdokkuudestaan: Haluan puolustaa tehtyä työtä

16.06.2018

Vihreiden europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala kertoi Vantaalla järjestettävässä puoluekokouksessa pyrkivänsä jatkokaudelle Euroopan parlamenttiin.

– On ollut valtavan hienoa saada ajaa yhteisiä vihreitä tavoitteita parlamentissa. Haluan puolustaa jo tehtyä työtä, Hautala sanoi puheessaan.

Hautala totesi, että seuraavissa eurovaaleissa ratkaistaan paljon.

– Haluan nähdä vihreät Suomen johtavana eurovaalipuolueena. Vihreät on aidosti kansainvälinen liike, jolla on sekä voimaa että visio muuttaa maailmaa, Hautala sanoi.

Hautala kritisoi Suomen komissaarivalintaa vanhanaikaiseksi ja salamyhkäiseksi. Komissaarivalinta tehdään perinteisesti suljettujen ovien takana, ja paikan ajatellaan kuuluvan pääministeripuolueelle.

– Komissaariehdokkaan olisi oltava eurovaaleissa ehdolla, ja jokainen puolue voisi valita oman ehdokkaansa Suomen komissaariksi. Silloin komissaariehdokkaiden kannatus mitattaisiin vaaleissa, ja valinnasta syntyisi todellista keskustelua. Kaikille olisi selvää, mitä kukin todella ajaa ja ajattelee. Uskon, että tämä nostaisi äänestysintoakin. Lähtisin itse mielelläni mukaan tällaiseen läpinäkyvään komissaarikilpaan, Hautala totesi.

Maailmanpolitiikassa turvaudutaan nyt menneisyyden keinoihin, Hautala totesi.

– Vain muutamassa vuodessa on palattu tilanteeseen, jossa arvaamattomuudella ja kiukuttelulla hoidetaan maailmanpolitiikkaa. Kansainväliset sopimukset lentävät romukoppaan. Tässä maailmanajassa EU:n on pidettävä sopimuksista kiinni yhä tiukemmin ja yhtenäisemmin, Hautala sanoi.

Suomen EU-linja on Hautalan mukaan jäänyt näkymättömäksi. Sipilän hallitus on Brysselissä tunnettu lähinnä aggressiivisesta metsälobbauksestaan.

– Olen varma, että Suomella olisi paljon enemmän annettavaa. Suomi tunnetaan ulkomailla edelleen korkeasta osaamisesta, tasa-arvosta ja hyvinvoinnista. Suomea kyllä kuunnellaan, mutta silloin on oltava myös sanottavaa, Hautala sanoi.

Hautala muistutti, että Suomella on pian EU-puheenjohtajamaana kokoaan suurempi paikka profiloitua ja vaikuttaa.
 

Lue koko puhe täällä.