Heidi Hautala: Suomalaismeppien pistettävä verovälttelylle piste

02.12.2017

Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala otti Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa esille ajankohtaisia teemoja: verovälttelyn kitkemisen sekä vero-oikeudenmukaisuuden edistämisen. Panamapapereiden jälkeen perustettu, verovälttelyä ja rahanpesua tutkinut valiokunta on saanut työnsä päätökseen. Toimintavaatimuksista äänestetään Euroopan parlamentissa 12.12.2017.

– Avoimuutta vastustaneet, konservatiiviset parlamenttiryhmät, kuten kokoomuksen ryhmä EPP ovat tehneet kaikkensa vesittääkseen mietinnön tavoitteet. Hienon poikkeuksen ovat tehneet mepit Sirpa Pietikäinen ja Pirkko Ruohonen-Lerner, jotka ovat rohkeasti äänestäneet poliittisia ryhmiään vastaan tärkeissä avoimuuskysymyksissä. Toivon todella, että muutkin suomalaiset mepit äänestävät läpinäkyvän ja vastuullisen talouden puolesta, Hautala totesi.

Hautalan mukaan hallitus on ollut vero-oikeudenmukaisuuden edistämisessä ennemmin hidastajan kuin vauhdittajan roolissa, eikä ole edistänyt esimerkiksi pakollista ja avointa raportointivelvollisuutta monikansallisille suuryrityksille siitä, minne ne maksavat veronsa.

Hautala kritisoi hallitusta myös otsikoihin nousseesta vammaispalvelujen kilpailuttamisesta Suomessa EU:n hankintadirektiivin nojalla. Parlamentin vetoomusvaliokunta on päättänyt lähettää Suomelle kirjeen asiasta.

– EU ei ole tarkoittanut, että ainoa valintaan vaikuttava kriteeri olisi hinta. Tämä hallituksen tahallinen väärintulkinta kertoo paljon sen arvoista, Hautala sanoi.

Hautala muistutti puheessaan ilmastonsuojelun kiireellisyydestä. Suomalaisessa ja eurooppalaisessa keskustelussa on Hautalan mukaan silmiinpistävä ero.

– EU:ssa puhutaan ilmastokatastrofin estämisestä sillä välin, kun Suomessa keskitytään lobbaamaan metsähakkuiden hurjaa lisäystä, Hautala huomautti.

– Mielelläni näkisin Suomenkin niiden rohkeiden ja vastuullisten kärkimaiden joukossa, jotka ehdottavat Hollannin tavoin tiukempia päästörajatavoitteita. Valitettavasti todellisuus on toista ja ympäristöministeri pyyhkäisi Hollannin ehdotuksen nopeasti pöydän alle, Hautala sanoi.

Lue koko puhe täällä.