Heli Järvinen: Mikä on hallituksen lupaus Anna-Maija Tikkaselle ja tuhansille muille samassa asemassa oleville työttömille?

17.05.2018

Vihreän eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Heli Järvinen kysyi eduskunnan kyselytunnilla hallitukselta heikoimmassa asemassa olevien työttömien tilanteesta.

– Pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen on tällä viikolla antanut kasvot Suomen huono-osaisimmille työttömille – heille, jotka ovat pitkäaikaissairaita ja joilla ei ole mitään mahdollisuutta työllistyä edes 18 tunniksi. Hallitus on kohdellut juuri näitä työttömiä erityisen kaltoin, Järvinen sanoi.

– Työttömyysturvan kestoa on lyhennetty ja sen tasoa on leikattu. Lisäksi hallituksen aktiivimalli toimii leikkurina pahiten juuri heille, joilla ei ole mahdollisuutta työllistyä tai kouluttautua omista ongelmistaan johtuen. Näitä työttömiä on kymmeniä tuhansia, Järvinen painotti.

– Mikä on hallituksen lupaus Anna-Maija Tikkaselle ja tuhansille muille samassa asemassa oleville työttömille? Järvinen kysyi eduskunnan kyselytunnilla 17.5.2018.

– Huono-osaisimpien työttömien asemaa on heikennetty monien eri päätösten kautta. Terveydenhuollon lääke- ja asiakasmaksuja on korotettu sekä diabeteslääkkeiden korvaus on poistettu. Nyt sote-uudistus uhkaa purkaa työttömien palvelut, joita Kela, kunnat ja te-toimistot tuottavat yhdessä. Näiden palvelujen puitteissa tehdään kaikkein tärkein työ nimenomaan moniongelmaisten pitkäaikaistyöttömien tilanteen parantamiseksi, Järvinen sanoi.

– Samaan aikaan hallitus on itse arvioinut pelkän aktiivimallin ajavan yhä useamman työttömän toimeentulotukiluukulle, josta on entistä vaikeampaa työllistyä. Nämä toimet eivät ainakaan lisää työllisyyttä, Järvinen sanoi.