Jokaisella on oikeus olla oma itsensä ilman pelkoa

29.06.2019

Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista, mutta ei kaikille. Monet vähemmistöihin kuuluvat joutuvat päivittäin pelkäämään kävellessään kadulla, käydessään kaupassa, kirjoittaessaan somessa. Arjessaan. Näin ei pitäisi olla. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään muiden sanoja, tekoja tai verkon vihavyöryjä. Naapurin, lääkärin ja viranomaisten pitäisi olla kaikille turva.

Pride-viikko muistuttaa meitä yhtäläisten oikeuksien kuulumisesta kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta. Turvallisuuden tunne syntyy puheesta ja kaikkien mahdollisuudesta olla oma itsensä ja tulla yhdenvertaisesti kohdatuksi yhteiskunnassa.

Tehtäväni poliitikkona, puolueen puheenjohtajana ja ministerinä on työskennellä sen eteen, että jokainen saa olla oma itsensä ja tulla kohdatuksi sellaisena kuin on – pelkäämättä. Sisäministerinä minun tehtäväni on huolehtia siitä, että ihan jokaisella on tässä maassa turvallista elää.

Lupaan taistella kiusaajia ja trolleja vastaan, ja varmistaa, että niin hoitaja, lääkäri kuin poliisikin on sateenkaarikansan ystävä. Hallitusohjelmassa onkin tärkeä kirjaus siitä, että viranomaisten osaamista ja tietoisuutta vähemmistöasioista lisätään. 

Vastuu ei kuitenkaan ole yksin viranomaisten, vaan me kaikki voimme käytöksellämme ja puheellamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa kaikilla on hyvä olla. Onnistumme vain pitämällä kaikki mukana ja luomalla turvallisuutta kaikille. Työtä yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien eteen tarvitaan joka päivä, se on meidän kaikkien asia.

Jokaisella on oikeus koskemattomuuteen, itsemäärittelyyn ja omaan tarinaansa. Jokaisella on oikeus olla oma itsensä ilman pelkoa. 

Ollaan tällä viikolla, niin kuin kaikkina muinakin viikkoina, ylpeitä meidän jokaisen upeasta ainutlaatuisuudesta. Pride-viikko huipentuu kulkueeseen ja puistojuhlaan tänään lauantaina 29.6. – nähdään siellä!