Jyrki Kasvi tiedustelulaeista: Turvallisuuden lisäksi on puolustettava vapauksia ja oikeuksia

20.02.2018

Vihreä eduskuntaryhmä odottaa tiedustelulaeille perusteellista käsittelyä, sillä kyseessä on poikkeuksellisen laaja ja tärkeä esitys. Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi kiinnitti ryhmäpuheessaan 20.2.2018 huomiota siihen tasapainoon, joka pitää hakea turvallisuuden ja kansalaisten vapauksien ja oikeuksien välille.

Kasvi totesi puheessaan, että Suomen kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisuus ottaa oppia muista maista, joissa vastaavia lakeja on jo säädetty.

– Moni on sanonut, että Suomi on jäljessä muita maita. Toisaalta Suomi voi nyt ottaa opiksi muiden virheistä. Esimerkiksi Ruotsin niin kutsuttua FRA-lakia tiukennettiin, koska sen loukkasi yksityisyyttä liikaa, Kasvi sanoi.

Kasvin mukaan tärkeimmät opit, mitä maailmalta voi saada, koskevat tiedusteluviranomaisten valvontaa.

– Vihreät puolustavat paitsi suomalaisten turvallisuutta, myös heidän vapauksiaan ja oikeuksiaan. Maailmalta löytyy valitettavan paljon esimerkkejä, miten tiedusteluvaltuuksia on käytetty väärin, Kasvi sanoi. 

– Suomessa on totuttu luottamaan viranomaisiin. Onneksi tapaus Jari Aarnio on havahduttanut meidät liiasta naiiviudesta, eikä edes edustaja Zyskowicz enää huutele, että eikö edustaja Kasvi luota suomalaiseen poliisiin, Kasvi sanoi.

Kuusi esitettyä tiedustelumenetelmää edellyttää perustuslain muuttamista ja perustuslakia on esitetty muutettavaksi kiireellisenä. Vihreä eduskuntaryhmä muodostaa kantansa kiirehtimismenettelyyn vasta asiantuntijakuulemisten jälkeen. 

– Perustuslain muutoksen kiirehtimisessä todistustaakka on sen esittäjillä. Muodostamme lopullisen kantamme vasta kuulemisten perusteella, Kasvi sanoi.

Lue koko puhe täältä.