Kokoomus ja keskusta tyrivät perhevapaauudistuksen

09.02.2018

Vihreät ovat pettyneitä, että keskustan ja kokoomuksen johdolla hallitus ei saa perhevapaauudistusta aikaiseksi. Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpään mukaan suomalaisen perhepolitiikan päivittäminen ei voi odottaa.

– Suomi tarvitsee uudistuksia, jotka lisäävät tasa-arvoa perhe- ja lapsiystävällisellä tavalla. Naisten asema työelämässä ei parane eikä isien asema kotona vahvistu ilman perhevapaiden uudistamista. Uudistuksen kariutuminen on valtava pettymys ja vakava epäonnistuminen hallitukselta, Halmeenpää sanoo.

Vihreillä oli uudistukselle korkeat odotukset. 

– Isien perhevapaakiintiötä piti nostaa, äitien työllisyyttä piti edistää ja perhevapaiden joustavuutta lisätä. Mitään näistä ei hallitus nyt saa aikaan. Hallitus ajoi itse itsensä nurkkaan asettamalla liian tiukat ehdot hankkeelleen. Kokoomuksen ja keskustan johdolla ajettiin karille uudistus, joka on liian tärkeä tyrittäväksi, Halmeenpää sanoo.

Vihreät kannattaa 5+5+5-mallia askeleena kohti 6+6+6-mallia. Ansiosidonnaisista vanhempainvapaista isälle korvamerkittäisiin 5 kuukautta, äidille 5 kuukautta ja lisäksi 5 kuukautta vanhemmat saavat jakaa haluamallaan tavalla. Vanhempain- ja hoitorahaa voisi Vihreiden mallissa nostaa pienemmissä erissä ja pidentää siten niiden kestoa. Vapaita voisi hyödyntää myös lyhyinä pätkinä tai osapäiväisesti siihen saakka, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta.

– Vihreiden malli olisi ollut valmis toteutettavaksi. On harmillista ettei hallitus siihen tarttunut, Halmeenpää sanoo.