Krista Mikkonen: Kansalaisilta ei saa pimittää sote-tietoa

15.06.2018

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen kritisoi hallituksen aikomusta antaa sote-uudistuksen vaatimat muutokset vastineena täydentäntävän esityksen sijaan. Mikkosen mielestä muutokset olisi pitänyt tehdä hallituksen esityksenä, vaikka perustuslakivaliokunta ei sitä edellyttänytkään. Ministeri Saarikko twiittasi, että hallitus aikoo antaa vastineensa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle maanantaina ja tiedottaa siitä pääkohdat.

– Perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset sote-uudistukseen ovat isoja. Ne pitää ilman muuta saattaa kokonaisuudessaan julkisuuteen. Ei riitä, että niistä tiedotetaan vain pääkohdat. Kansalaisilla on oikeus tietää, mitä heidän peruspalveluilleen ollaan tekemässä. Asiasta pitää pystyä käymään julkista keskustelua, mihin kaikki pääsevät osallistumaan. Suoraselkäinen toimintatapa olisi ollut antaa muutokset hallituksen esityksenä, Mikkonen sanoo. 

Jos muutokset olisi annettu hallituksen esityksenä, niihin olisi pitänyt sisällyttää myös vaikutusarviot. Vastine ei niitä sisällä. Perustuslakivaliokunnan vaatimat korjaukset muuttavat väistämättä sote-esityksen vaikutuksia. Mikkosen mukaan vaikutusarviot olisi ehdottomasti pitänyt saada mukaan.

– Näin isossa uudistuksessa on pakko pystyä arvioimaan sen vaikutukset ihmisten palveluihin. Virkamiesten virkavastuulla tekemät vaikutusarviot ovat tähän välttämättömiä. Ilman niitä kansanedustajat eivät pysty arvioimaan lakia kokonaisuutena. Ei muutosten vaikutusarvioita voi jättää hallituspuolueiden kansanedustajien tehtäväksi valiokunnassa, siihen tarvitaan asiantuntijoiden näkemykset, Mikkonen sanoo.

Perustuslakivaliokunnan ja oikeuskanslerin mukaan uudistukseen edellytetyt muutokset on mahdollista tehdä valiokunnassa. Mikkosen mielestä tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ne pitäisi tai kannattaisi tehdä siellä.