Krista Mikkonen: Sote-uudistus leikkii potilasturvallisuudella

01.06.2017

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen nosti Kuntaliiton valtuuston ryhmäpuheessaan tänään esiin jo moneen kertaan todetut huolet sote- ja maakuntauudistuksista ja muistutti, että sotessa on kyse ihmisten terveydestä ja jopa hengestä. Hän piti Yhdysvaltojen irtautumista Pariisin ilmastosopimuksesta lyhytnäköisenä.

Vihreät on Mikkosen mukaan sitoutunut uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin ja aikatauluun, jotka hallitus itse on hylännyt. Nykyisessä muodossaan esitykset nostavat esiin enemmän huolia kuin ratkaisuja.

– Ottamalla yhdellä kertaa käyttöön pakkoyhtiöittämiseen perustuvan laajan markkinamallin hallitus samalla hylkää kaikki uudistuksen tavoitteet. Edessä on suuri hyppy tuntemattomaan, joka tulee todennäköisesti hyvin kalliiksi ja jättää tilaa osaoptimoinnille, Mikkonen huomautti.

Mikkosen mukaan suuri huolenaihe on ICT-järjestelmät. Toimiakseen valinnanvapaus edellyttää toimivaa tiedonvaihtoa, mutta hallitus on omissa arvioissaankin todennut, että järjestelmät saadaan kuntoon vasta 2020-luvun puolivälissä.

– Miten järjestelmät voidaan saada valmiiksi uudistuksen voimaantuloon mennessä? Viivästyminen vaarantaa potilasturvallisuuden, tekee mahdottomaksi tiedolla johtamisen ja lisää väistämättä kustannuksia. Nyt on kyse ihmisten terveydestä, jopa hengestä, Mikkonen sanoi.

Mikkosen mukaan myös maakuntauudistukseenkin liittyy suuria kysymysmerkkejä, vaikka se on keskusteluttanut vähemmän. Niitä ovat maakuntien puuttuva itsehallinto ja vaihteleva koko. Kuntayhtymien omistamien sote-kiinteistöjen siirtäminen maakunnalle on ongelma sekä kuntien rahoituksen että perustuslain näkökulmasta.

– Valtion ohjaus on vahvaa ja samaan sapluunaan yritetään mahduttaa niin 1,6 miljoonan asukkaan Uusimaa kuin vajaan 70 000:n Keski-Pohjanmaa. Etenkään kasvupalveluiden osalta ei ole lainkaan tunnistettu suurten kaupunkiseutujen merkitystä elinvoiman ja kasvun moottoreina. Niiden siirtäminen maakunnille luo päällekkäisyyttä eikä palvele kokonaisuutta. Kasvupalvelut pitäisi voida järjestää myös keskuskaupunkivetoisesti, jos maakunta niin päättää, Mikkonen sanoi.

Maakuntavaalien tulisi olla reilun puolen vuoden kuluttua, mutta sitä koskeva lainsäädäntö ei ole vielä olemassa.

– Miten puolueet tai mahdolliset ehdokkaat voivat valmistautua vaaleihin? Ja kuinka kansalaiset pääsevät lainkaan selville siitä, mistä vaaleissa oikeastaan on kyse? Demokratian toimimisen suhteen alhaiset äänestysprosentit ovat suuri huoli jo nyt. Miten saamme ihmiset uurnille maakuntavaaleissa? Demokratia on liian arvokas asia leikittäväksi, Mikkonen sanoi.

Mikkonen otti kantaa myös ilmastonmuutokseen. Hänen mukaansa Trumpin aikomus vetää Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta on surullista ja lyhytnäköistä.

– Se ei kuitenkaan kaataisi ilmastonmuutoksen torjunnan eteen tehtävää työtä, jota tehdään joka tasolla. Siinä ovat aktiivisia kansalaiset, järjestöt, kunnat ja yritykset kaikkialla maailmassa, myös Yhdysvalloissa. Tätä työtä pitää jatkaa, Mikkonen sanoi.