Krista Mikkosen puhe Vihreiden puoluevaltuustossa 25.11.2023

25.11.2023

Hyvä vihreä valtuusto,

Tästä vuodesta on tulossa kuumempi kuin koskaan ennen. Viime viikon perjantaina maapallon keskilämpötila nousi ensi kerran hetkellisesti yli kahteen asteeseen.

Ensi viikon torstaina alkavassa Dubain ilmastokokouksessa ollaan vakavan edessä. Jotta voimme estää ilmaston liiallisen kuumemisen kaikkialla. On tehtävä  enemmän ja nopeammin. Myös meillä Suomessa.

Sen sijaan Orpon hallitus on pakittamassa ilmastotyössä. Ensimmäistä kertaa meillä on hallitus, joka omilla päätöksillään LISÄÄ päästöjä muun muassa bensapopulismillaan. Jäämme jälkeen taakanjakosektorin ilmastovelvoitteistamme.

Sama käy maankäyttösektorilla. Hallitus antaa maankäyttösektorin hiilinielun romahtaa, vaikka nopeita ja vaikuttavia keinoja olisi. Metsähakkuiden määrää ei rajoiteta edes valtion omilla mailla, hakkuukiertoaikoja ei pidennetä, turvemetsien avohakkuisiin ei puututa. Hallitus kuuntelee ilmastotutkijoiden sijaan omaa etuaan ajavaa metsäsektoria.

Tutkijoiden esittämä maankäyttösektorin kenties kaikkien vaikuttavin ilmastotoimi, kosteikkoviljely, on heitetty romukoppaan. Ja vain siksi, että hallitus ei edes ole vaivautunut perehtymään, mitä se tarkoittaa, Kun viime syksynä Marinin hallitus osoitti lisätalousarviossa  kosteikkoviljelyyn 30 miljoonaa, ei Kokoomuksen ilkkumisella ollut rajoja. Sitten kun kevään vaalitenteissä Orpolta tivattiin säästökohteita, niin kosteikkoviljely oli niitä harvoja kohteita mitä hän osasi nimetä

Nyt kosteikkoviljelyn rahoituksen leikkausta perustellaan sillä, että tuille ei ole ollut kysyntää. No miten niille olisi voinut olla, kun maa-ja metsätalousministeriö ei koskaan laittanut hakua auki!

Ongelmallista on, että hallituksen toimet ilmastotyössä suuntautuu päästökauppasektorille, jossa ilmastotyö jo etenee vauhdilla. Toki kiritys on aina hyvästä. Mutta hallitus unohtaa kokonaan ne sektorit, joissa valtion politiikkaa tarvittaisiin juuri siksi, että siellä markkinat eivät ohjaa.

Olemmekin joutumassa tilanteeseen, jossa emme saavuta EU:n ilmastovelvoitteitamme, vaan meidän pitää ostaa päästövähennysyksiköitä ja nieluyksiköitä muilta mailta. Tämän luulisi jo huolettavan valtionvarainministeriäkin, vaikka häntä ei ilmaston kuumeminen huoletakaan. Ilmeisesti perussuomalaisten mielestä on parempi lähettää rahaa muille EUmaille *niiden* ilmastotyöhön kuin tukea suomalaisia metsänomistajia, maanviljelijöitä, kotitalouksia tai pienyrityksiä ilmastotyössä.

Hyvä valtuuskunta.

Viimeksi tällä viikolla niin pääministeri kuin ympäristöministeri ovat kertoneet,  kuinka valtion vanhat metsät suojellaan ja hallitus haluaa suojella luontoa.  Me vihreät tuemme näitä tavoitetta täysillä. Meille ei kuitenkaan riitä juhlapuheet, vaan vaadimme tekoja.

Valmistelusta kuuluu kummia. Suojelukriteereistä ollaan sorvaamassa niin tiukkoja, että valtaosa valtion vanhoista metsistä jää sen ulkopuolelle.

Luontokatostrategiasta suojeluprosenttitavoitteita ollaan tiputtamassa pois.

Hyvä pääministeri Orpo ja ympäristöministeri Mykkänen, nyt on syytä siirtyä  juhlapuheista tekoihin. Teiltä tarvitaan nyt poliittista ohjausta.

Älkää antako vanhojen metsien suojelun ja luontokatostragian vesittyä. Tässä kohdin on kuultava tutkijoita, ei metsäteollisuuden lobbaajia tai maa- ja metsätalousministeriötä.

Valitettavaa hallituksen luonto- ja ilmastotyössä on, että se ei rahan ollessa vähissä ota käyttöön työkalupakissa olevia muita keinoja ympäristötavoitteiden edistämisessä. Ympäristöverot ja -maksut, haitallisten tukien vähentäminen tai ympäristönormien kiristäminen loistavat poissaolollaan. Me vihreät olemme valmiita sparramaan hallitusta, jotta näillä työkaluilla voidaan edistää hallituksen tavoittelemaa luontopositiivisuutta.

Hyvät ystävät,

Loppuun haluan nostaa positiivista uutisia. Monet yritykset ovat jo pitkään tehneet aktiivista ilmastotyötä. Nyt ne haluavat tehdä samaa luontopuolella. Tästä osoituksena on esimerkisi tällä viikolla pidetty Suomen finanssialan luontokokous,  joka keräsi ison joukon sijoittajia ja yrityksiä. Eilisessä kiertotalouskeenarioiden julkistamistilaisuudessa oli paikalla valtava joukko kuulijoita eikä kaikki edes mahtuneet paikalle.

Tämä kaikki tuo toivoa muutoksesta. Emme ole yksin, vaan yhä suurempi joukko yhteiskunnan toimijoista jakaa vihreiden tavoitteet. Ja mikä tärkeintä, tekee konkreettisia työtä Ilmastokriisiin ja luontokadon selättämiseksi.