Kunnes kaikki ovat vapaita

25.03.2024

Alesia Liantsevich tuomittiin Valko-Venäjällä vankilaan 3,5 vuodeksi. Hänen rikoksensa? Presidentin kunnian loukkaaminen Telegram-keskustelussa ja rahan lahjoittaminen ihmisoikeusjärjestöille.

Valitettavasti Alesia ei ole yksin. Valko-Venäjällä tuhansia ihmisiä on lukittu telkien taakse demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamisesta.

Valko-Venäjällä oikeudenmukaisesta oikeudenkäynnistä ei ole toivoa. Vankilatuomioon riittävät hallitusta arvostelevat kannanotot sosiaalisessa mediassa tai toimiminen ammattiyhdistysliikkeessä. Mielipidevankeja voidaan kiduttaa, eivätkä omaiset saa välttämättä heihin mitään yhteyttä.

Valko-Venäjä on suistunut yhä syvemmälle sortovaltaan. Ihmisoikeusjärjestö Freedom House luokitteleekin nykyään maan yhdeksi maailman vähiten vapaista – samalle tasolle mm. Saudi-Arabian ja Somalian kanssa.

Sorrosta Valko-Venäjällä kärsivät tietysti ennen kaikkea maan omat asukkaat. Jäljet ulottuvat kuitenkin kauemmas.

Kun Venäjä käynnisti laajamittaisen sodan Ukrainaa vastaan alkuvuodesta 2022, osa joukoista hyökkäsi maahan Valko-Venäjän kautta. Euroopan horjuttamiseksi Valko-Venäjä on työntänyt rajan yli turvapaikanhakijoita, joita maa on käyttänyt julmasti hyväkseen.

Tänään vietetään vapaan Valko-Venäjän itsenäisyyspäivää. Päivän kunniaksi olen kansanedustajana ”adoptoinut” Alesian.

Vihreät kollegani ovat samaan aikaan adoptoineet muita valkovenäläisiä mielipidevankeja. Haluamme lähettää Valko-Venäjän poliittisille vangeille viestin: teitä ei ole unohdettu.

Niin kuin vapaan Valko-Venäjän johtaja Svjatlana Tsih’anouskaja sanoi Euroopan vihreiden kongressissa Lyonissa:

”Valkovenäläiset eivät lopeta, ennen kuin kaikki poliittiset vangit on vapautettu. Ennen kuin jokainen venäläinen sotilas jättää maamme.”

Sitä työtä Vihreissä tuemme.