Luottamus peittoaa vihan

16.08.2019

Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista. On huolestuttavaa huomata, kuinka turvallisuuden tunnetta pyritään rapauttamaan tarkoituksella.

Tämä tapahtuu lietsomalla epäluuloja ja lyömällä kiilaa eri ihmisryhmien välille. Suomessa väkivaltaan yllytetään nimenomaan äärioikeiston ja maahanmuuttoa vastustavien piireissä.

Äärioikeistolaiset ryhmittymät pyrkivät käyttämään Turun puukotuksen vuosipäivää oman vihamielisen ja väkivaltaisen sanomansa levittämiseen. Synkät esimerkit maailmalta osoittavat, että vihanlietsonta vain lisää vihaa. Äärioikeiston liikehdintä on uhka avoimelle ja vapaalle yhteiskunnalle.

Turun puukotusiskun vuosipäivänä ajatukseni ovat uhrien omaisten luona. Kahden vuoden takaisessa tilanteessa poliisit sekä pelastus- ja ensihoitohenkilökunta hoitivat tilanteen ammattimaisesti. Useammilta uhreilta vältyttiin heidän ja lähimmäisistään huolta pitävien, neuvokkaiden sivullisten nopean toiminnan ansiosta.

Sisäministerinä pidän arvossa ihmisten välistä luottamusta, joka kannattelee ja luo yhteiskuntarauhaa. Mitä vahvempi luottamus ihmisillä on toisiinsa, sen paremmin pystymme varautumaan ja vastaamaan erilaisiin uhkiin.

Äärioikeiston asettamaan haasteeseen vastaaminen edellyttää arjen turvallisuuden edistämistä. Se edellyttää eriarvoisuuden kaventamista ja syrjäytymisen torjuntaa. Me tarvitsemme toimivaa kansalaisyhteiskuntaa ja mediaa, jossa vihapuheeseen puututaan.  Hallituskauden aikana toteutetaan poikkihallinnollisesti toimenpiteitä, joilla puututaan nykyistä vahvemmin järjestelmälliseen häirintään ja uhkailuun.

Emme saa antaa yhteiskunnassamme sijaa äärioikeistolaisille aatteille. Vihaa ei torjuta vihalla, vaan luottamusta vahvistamalla.