Nyt on oikea aika uudistaa perhevapaat ja yritystuet

27.06.2017

Suomen talouden ja työllisyyden kehitys näyttää pitkästä aikaa valoisammalta ja me Vihreät olemme siitä iloisia. Juuri positiiviset tulevaisuuden näkymät tarjoavat hallitukselle hyvän mahdollisuuden tehdä kaivattuja uudistuksia. Ikävä kyllä hallitus ei ole juuri muuttanut tutuksi tullutta leikkauksiin nojaavaa linjaansa. 

Puoliväliriihessä esimerkiksi koulutukseen ja tutkimukseen osoitettiin kyllä lisää rahaa, mutta tehtävät lisämäärärahat olivat pieniä suhteessa tehtyihin leikkauksiin. Esimerkiksi ammatillisen koulutuksen reformiin satsattiin 15 miljoonaa lisää, mutta summa tulee suhteuttaa siihen 190 miljoonaan, jonka hallitus oli aiemmin ammatillisesta koulutuksesta leikannut. Näillä ei saada takaisin lopetettuja aloituspaikkoja, irtisanottuja opettajia eikä poistettuja lähiopetustunteja.

Huomiseen pitäisi panostaa myös tekemällä perusteellinen remontti yritystukiin. Tätä edellyttävät muun muassa asiantuntijat ja tehokas yhteisten verorahojen käyttö. Maksamme erilaisia suoria- ja verotukia yrityksille vuosittain miljardien eurojen arvosta, joten tukien on syytä olla hyödyksi koko yhteiskunnalle, ei vain valikoiduille yrityksille. Hallituksen teettämä virkamiesselvitys yritystuista ja niiden vaikutuksista toteaa, että vain 11% yritystuista on elinkeinoelämän kannalta hyödyllisiä. Hallituksen kyky rakenteellisiin uudistuksiin mitataan siinä millaisen yritystukiremontin se saa elokuun budjettiriihessä aikaan. 

Budjettiriihessä hallituksella on myös kutakuinkin viimeinen mahdollisuus palata niihin toimiin, joihin se ei julkisen talouden suunnitelmaa laadittaessa kyennyt. Näistä uudistuksista yksi tärkeimpiä on perhevapaiden päivittäminen tähän aikaan. 

Viime päivinä sote-uudistus on näkynyt mediassa lähinnä poliittisen pelin muodossa. Hallituspuolueet tai puolueiden jämät tuntuvat pitävän perustavanlaatuisia, ihmisille elintärkeitä hyvinvointipalveluita lähinnä tämän pelin nappuloina. Hallituksen olisi syytä palata tässä sote-uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin, joista valtion talouden kannalta tärkein on kustannusten hillintä laadusta tinkimättä. Paluu alkuperäisiin tavoitteisiin olisi tapa hoitaa uudistus huolellisesti ja riskejä välttäen, asiantuntijoiden näkemykset vakavasti ottaen ja turhaan pelaamatta. Myös me vihreät sitoutuisimme toteuttamaan sote-uudistuksen yhdessä hallituksen kanssa, kunhan hallitus sitoutuu uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden toteuttamiseen.

Talousjärjestelmämme pitää olla myös sosiaalisesti kestävä. Siksi on vähennettävä syrjäytymistä ja tuloerojen kasvua päättäväisesti. Nyt olisi korkea aika kaivaa esiin asiantuntijoiden ehdotukset tuloerojen vähentämiseksi esimerkiksi listautumattomien yritysten osinkoja kiristämällä.

Vihreät tarjoavat julkisen talouden suunnitelmaan jälleen oman vaihtoehdon. Me panostaisimme lisää kehitysyhteistyöhön, luonnonsuojeluun ja ottaisimme ilmastonmuutoksen tosissaan. Vihreistä talouspolitiikankin pitäisi rakentua kestävien arvojen pohjalta.

Lue Ozan Yanarin eduskunnassa 27.6.2017 eduskunnassa pitämä ryhmäpuhe täällä.