Ozan Yanar: Jälleen uusi hukattu budjetti

18.09.2018

Vihreiden kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Ozan Yanar piti Vihreiden ryhmäpuheen lähetekeskustelussa valtion vuoden 2019 talousarvioesityksestä.

Yanarin mukaan käsillä on jälleen uusi hukattu budjetti. Hallituksen budjetti on hukattu mahdollisuus torjua ilmastonmuutosta tosissaan, panostaa koulutukseen ja tulevaisuuden kilpailukykyyn. Hallitus olisi voinut valita toisin: tehdä Suomesta tasa-arvoisen maan ja uudistaa talouden rakenteita.
 

– Hallitus olisi voinut taistella tosissaan ilmastonmuutosta vastaan, olla esimerkkinä muille ja saada samalla ne hyödyt, joista edelläkävijät nauttivat. Hallitus olisi voinut uudistaa Suomen talouden rakenteita luopumalla ympäristölle haitallisista ja tehottomista yritystuista, Yanar kritisoi.
 

– Meidän on tehtävä kaikkemme ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Maamme ilmastopolitiikan kunnianhimo on nostettava aivan eri tasolle. Ensi vuoden vaalit tulevat olemaan ilmastovaalit, joissa jokaisen puolueen on kerrottava, mihin toimiin ovat sitoutuneet. Me sitoudumme käynnistämään fossiilisten polttoaineiden tukien alasajon, Yanar linjaa.
 

Yanarin mukaan vaalien lähestyessä hallitus on alkanut puhua kauniita juuri niistä asioista, joista se on itse leikannut. Tästä on muodostunut ruma kaava: vallassa ollessa tehdään ensin yli kolme vuotta vahingollista ja lyhytnäköistä politiikkaa ja vaalien alla aletaan puhua päinvastaista.
 

– Hallitus on leikannut valtavasti koulutuksesta ja tutkimuksesta. Hallitus tarjoaa vaalien alla laastaria avohaavaan; murto-osaa verrattuna tuhoisiin koulutusleikkauksiin. Jos leikkaa 100 euroa ja palauttaa tästä 10 euroa takaisin, se ei ole panostus, Yanar jyrähtää. – Kuinka tämä hallitus oikein aliarvioi suomalaisia? Yanar kysyi puheessaan.
 

– Me vihreät haluamme tehdä suomalaisesta koulutuksesta maailman parhaan. Tämä vaatii isoja panostuksia koko koulutuspolulle sekä tieteeseen ja tutkimukseen. Tähän on tartuttava välittömästi, Yanar sanoi.
 

– Toivon koko sydämestäni, että ensi keväällä meillä on hallitus, joka uudistaa taloutta ja joka oikeasti arvostaa luontoa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Me vihreät haluamme tehdä töitä paremman huomisen puolesta. Ei enää yhtään hukattua mahdollisuutta.
 

Puhe luettavissa kokonaisuudessaan tästä.