Ozan Yanarin ryhmäpuhe hallituksen budjettiesityksestä 18.9.2018

18.09.2018

Arvoisa puhemies. Tämä hallitus on ollut hukattujen mahdollisuuksien hallitus. Jälleen edessämme uusi hukattu budjetti, jälleen hukattu vuosi, jälleen uusi hukattu mahdollisuus.

Hallituksella olisi ollut mahdollisuus saada paljon aikaiseksi.

Tämä hallitus olisi voinut nostaa Suomen sivistyksen ja tutkimuksen suurvallaksi. Se olisi voinut panostaa maamme koulutukseen ja tulevaisuuden kilpailukykyyn. Sen sijaan hallitus on heiluttanut leikkuriaan päiväkodeista ammattikouluihin ja aina korkeakouluihin asti. Vaikka juuri tieto ja osallisuus on se, millä me tässä maailmassa pärjäämme. Jälleen hukattu mahdollisuus.

Tämä hallitus olisi voinut tehdä Suomesta tasa-arvoisemman maan. Sellaisen maan, jossa lasten hankkiminen ei heikennä naisen urakehitystä. Maan, jossa myös miehet jäävät kotiin hoitamaan pieniä lapsiaan. Sen sijaan hallitus hukkasi mahdollisuuden uudistaa perhevapaat tasa-arvoisemmaksi. Hallitus oli sitä mieltä, että tasa-arvo ei saisi maksaa mitään. Jälleen hukattu mahdollisuus.

Tämä hallitus olisi voinut taistella tosissaan ilmastonmuutosta vastaan. Tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, olla esimerkkinä muille ja saada samalla ne hyödyt, joista edelläkävijät nauttivat.

Sen sijaan hallitus on ajanut EU:ssa linjaa, joka antaisi jäsenmaiden pienentää hiilinielujaan ilman seurauksia, mikä on sama kuin päästöjen kasvattaminen. Nyt kehitys näyttää siltä, etteivät Suomen kokonaispäästöt vähenisi lainkaan vuoteen 2030 mennessä. ilmastonmuutos on kiihtymässä, joten kallista aikaa ei ole hukattavaksi. Jälleen hukattu mahdollisuus.

Tämä hallitus olisi voinut uudistaa Suomen talouden rakenteita luopumalla ympäristölle haitallisista ja tehottomista yritystuista. Samaan aikaan hallitus leikkasi korkeakoulujen perusrahoituksesta, joka on leikkaus tuottavuudesta ja tulevaisuudesta. Näiden lisäksi hallitus tukee edelleen fossiilisia polttoaineita kolme kertaa enemmän kuin uusiutuvia. Hukattuja mahdollisuuksia toisensa perään.

Huolestuttavinta on se, että hallitus kuvittelee Suomen olevan nyt kunnossa. Budjetissa tehdyt valinnat kuvaavat hyvin, millaisia arvoja eri puolueilla on. Ideologia, johon hallitus on nojautunut, näkyy hyvin selvästi. Leikataan hoivasta, leikataan hyvinvoinnista, leikataan koulutuksesta.

Suomen talous on suhdannehuipussaan. Tätä maailmantalouden vauhdittamaa talouskehitystä hallitus olisi voinut käyttää paremmin. Tämä hallitus on ollut hukattujen mahdollisuuksien hallitus. Se on nyt nähty.

Arvoisa puhemies,

Raadollisinta, mutta ei hämmästyttävää on se, että vaalien lähestyessä hallitus on alkanut puhua päinvastaista kuin sen toimet ovat tällä kaudella olleet. Hallitus on siis alkanut puhua kauniita juuri niistä asioista, joista se on itse leikannut.

Tästä on muodostunut ruma kaava. Se menee seuraavasti: tee vallassa ollessasi ensin yli kolme vuotta vahingollista ja lyhytnäköistä politiikkaa. Vaalien alla puhu päinvastaista.

Esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä sanoi muutama viikko sitten televisiossa olevansa valmis lisäämään kehitysyhteistyövaroja 0,7 prosenttiin. Hän myös kertoi olevansa valmis tuplaamaan Suomen pakolaiskiintiön. Näin sanoo pääministeri, joka olisi voinut ajaa näitä asioita esimerkiksi kolme vuotta hallituksessa ja tämän syksyn budjettiriihessä!

Toinen ihmeellinen esimerkki on Kokoomus. Se ei suostunut kuuntelemaan oppositiota kolmen vuoden ajan, mutta nyt yhtäkkiä puolue puhuu siitä, että varhaiskasvatukseen ja lapsiperheiden palveluihin pitäisi panostaa vaikka juuri tämä hallitus on vienyt ihmisiltä oikeuden tasa-arvoiseen päivähoitoon. Sama puolue puhuu nyt vaalien alla perhevapaauudistuksen tärkeydestä, vaikka he eivät pystyneet uudistamaan perhevapaita. Teillä oli koko vaalikausi aikaa muuttaa juuri näitä asioita.

Sama hallitus on leikannut valtavasti koulutuksesta ja tutkimuksesta. Hallitus tarjoaa vaalien alla laastaria avohaavaan; murto-osaa verrattuna tuhoisiin koulutusleikkauksiin. Jos leikkaa esimerkiksi 100 euroa ja palauttaa tästä 10 euroa takaisin, se ei ole panostus. Mutta tämä ei estä ministereitä hehkuttamasta pieniä paikkauksia omiin leikkauksiin ”panostuksina” koulutukseen.

Kuinka tämä hallitus oikein aliarvioi suomalaisia?

Arvoisa puhemies,

Me vihreät haluamme tehdä suomalaisesta koulutuksesta maailman parhaan. Tämä vaatii isoja panostuksia koko koulutuspolulle sekä tieteeseen ja tutkimukseen. Tähän on tartuttava välittömästi.

Meidän on tehtävä kaikkemme ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Maamme ilmastopolitiikan kunnianhimo on nostettava aivan eri tasolle. Ensi vuoden vaalit tulevat olemaan ilmastovaalit, joissa jokaisen puolueen on kerrottava mihin toimiin ovat sitoutuneet. Me sitoudumme käynnistämään fossiilisten polttoaineiden tukien alasajon.

Me vihreät haluamme käynnistää sosiaaliturvan uudistuksen. Suomalainen sosiaaliturva ei vastaa tämän päivän ja huomisen todellisuuteen. Tukijärjestelmää on yksinkertaistettava perustulon pohjalta, jotta se kantaa elämäntilanteesta toiseen.

Me vihreät haluamme nostaa köyhyyden ja syrjäytymisen torjunnan politiikan kärkeen. Hallitus on pannut kaikkein heikommassa asemassa olevat politiikkansa maksajaksi. On tärkeää pitää kaikki samassa veneessä.

Arvoisa puhemies,

Tämä on viestini tänään tälle pettymysten hallitukselle. Samaan aikaan toivon koko sydämestäni, että ensi keväänä meillä on hallitus, joka uudistaa taloutta ja joka oikeasti arvostaa luontoa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Me vihreät haluamme tehdä töitä paremman huomisen puolesta. Ei enää yhtään hukattua mahdollisuutta.