Pekka Haavisto: Ilmastonmuutosta on torjuttava reilusti ja oikeudenmukaisesti

17.12.2018

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto toteaa, että ilmastohaasteisiin vastattaessa on kiinnitettävä huomiota myös tulonjako- ja työllisyysvaikutuksiin. Haavisto piti vihreiden ryhmäpuheen vuoden 2019 talousarvion palautekeskustelussa eduskunnassa 17.12.

Haavisto korosti, että ilmastonmuutos on sivilisaatiomme kohtalonkysymys ja siihen vastaaminen vaatii teollisen vallankumouksen mittaluokkaa olevia muutoksia. Eilen sunnuntaina päättyi Puolan Katowicessa tärkeä ilmastokokous, jossa hyväksyttiin ilmastosopimuksen toteuttamiselle säännöt.

– Puhutaan suuresta muutoksesta tavassamme tuottaa ja kuluttaa – ekologisesta rakennemuutoksesta. Suurissa muutoksissa avainsanoja ovat reiluus ja oikeudenmukaisuus. Muutos on pelottava, jos se ei ole hallinnassa, Haavisto sanoo.

– Suomessa tarvitaan reilun muutoksen ohjelma, joka toteuttaa hyvinvointivaltion ihanteita ja samalla uudistaa yhteiskuntamme kestävän kehityksen pohjalle. Kun muutos on hallittu, keltaiset liivit jäävät silloin pyöräilyyn ja koiran ulkoilutukseen, Haavisto sanoo.

Vihreiden suunta on selvä: avohakkuista mennään kohti metsäistutuksia. Hiilestä kohti maalämpöä, tuulta ja aurinkoa. Turpeesta kohti uusiutuvaa energiaa. Polttomoottoreista kohti sähköä. Asfaltista kohti raiteita.

– Uusi, ilmastoystävällinen Suomi on myös työllistävä, ja se vaatii paljon uutta osaamista, koulutusta ja jatkuvaa oppimista. Ilmastohaasteisiin vastattaessa on kiinnitettävä huomiota siihen, että uudistamme yhteiskuntamme kestäväksi tavalla, joka on oikeudenmukainen ja säilyttää kaiken sen hyvän, jota olemme hyvinvointivaltiolla saaneet aikaan, Haavisto sanoo.

Lue puhe kokonaisuudessaan täältä!