Pekka Haavisto: Koulutukseen on panostettava ensi vaalikaudella miljardi euroa

17.11.2018

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto asetti Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa 17.11.2018 pitämässään ensimmäisessä linjapuheessaan tavoitteeksi koulutuksen ja tutkimuksen nostamisen maailman huipulle.

Haavisto totesi puheessaan, että tänä vuonna on tullut täyteen 50 vuotta siitä, kun eduskunta hyväksyi peruskoulu-uudistuksen. Se haastaa Haaviston mukaan päättäjät miettimään sitä, mikä on tämän päivän vastaava hanke.

– Mikä on se 2000-luvun suuri uudistus, jolla jatkamme suomalaisen hyvinvointivaltion menestystä tasa-arvoisessa ja laadukkaassa koulutuksessa? Se ei mielestäni ole vain yksi, yksittäinen uudistus. Se on suunnanmuutos koko koulutuspolitiikkaan. Se on määrärahojen turvaamista koulutuksen kaikille tasoille – varhaiskasvatukseen, peruskouluun, toisen asteen koulutukseen ja korkeakouluihin. Myös jatkuvalla oppimisella ja työelämässä oppimisella on entistä suurempi merkitys, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan hallituksen tekemät peräti 900 miljoonan euron leikkaukset koulutukseen ovat sattuneet moniin opiskelijoihin kipeästi. Pelkästään leikkausten peruminen ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan kansallinen projekti koulutuksen parantamiseksi.

– Suomalaisten luottamus ja usko koulutukseen on palautettava. Pelkkä koulutusleikkausten peruminen ei riitä. Tarvitaan enemmän kunnianhimoa. Tarvitaan koulutuksen kunnianpalautus. Meidän on asetettava tulevien vuosien tavoitteeksi suomalaisen koulutuksen ja tutkimuksen nostaminen maailman huipulle. Siitä on tehtävä kansallinen projekti, yhteinen missio, johon toivon kaikkien puolueiden sitoutuvan, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan koulutukseen on panostettava ensi vaalikaudella miljardi euroa lisää.

– Koulutus lisää hyvinvointiamme ja se vähentää eriarvoisuutta. Koko kansan osaamistasoa on nostettava. Jokaisen suomalaisen tulee olla mahdollista ottaa askel eteenpäin osaamisessaan, Haavisto sanoi.

– Jotta tämä on mahdollista, tarvitsee Suomen koulutusjärjestelmä oman koulutusmiljardinsa ensi hallituskaudella, Haavisto sanoi.
 
Lue koko puhe täällä.