Pekka Haavisto: Tehdään jatkuvasta oppimisesta koulutuksen neljäs aste

18.03.2019

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto nosti tänään Vaasassa vieraillessaan esiin elinikäisen oppimisen tärkeyden. Haaviston mielestä jatkuvan oppimisen järjestäminen vaatii tulevalla hallituskaudella aktiivisempaa otetta.

– Koulutuksen miljardileikkaukset ovat purreet ikävällä tavalla koulutuksen kaikkiin asteisiin. Erityisesti olen ollut huolissani ammatillisen oppimisen nykytilasta. Opiskelijat jäävät vaille lähiopetusta, ja opinto-ohjauskin tuntuu olevan osittain retuperällä, Haavisto sanoo.

– Uutena haasteena on on jatkuva oppiminen. Työelämä muuttuu nyt nopeasti. Tulee uusia ammattinimikkeitä, joita ei 10 vuotta sitten ollut olemassakaan. Työelämä vaatii työntekijältä koko ajan uuden oppimista ja uudistumista. Kriittisiä kysymyksiä voivat olla esimerkiksi kielitaito tai tietokonetaidot, Haavisto sanoo.

– Liian moni yli viisikymppinen on nyt kokenut tilanteen, että taidot eivät työmarkkinoille riitäkään. Panostamalla jatkuvaan oppimiseen tämä voitaisiin välttää. Käyttöön voitaisiin ottaa esimerkiksi henkilökohtainen koulutustili, joka tarjoaisi taloudellisen mahdollisuuden täydentää osaamistaan. Mallin valmistelussa voisivat olla mukana työnantajajärjestöt, työntekijäjärjestöt ja valtiovalta, Haavisto sanoo.

– Kenenkään ei tulevaisuudessa pitäisi jäädä työelämän ulkopuolelle osaamisen puutteen tai tietotaidon vanhenemisen vuoksi. Jatkuvan oppimisen palveluiden puute on luonut tilanteen, jossa osalle työntekijöistä on haluttu lyödä otsaan ’parasta ennen’ -leima. Se ei ole oikein. Vihreät ovat esittäneet jatkuvaan oppimiseen 65 miljoonan euron lisäpanostusta. Toivottavasti saamme laajan yhteisymmärryksen asian tärkeydestä, Haavisto sanoo.