Satu Hassi: EU:n yhteisiä toimia tarvitaan, mutta ne pitää valita viisaasti

04.06.2020

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi piti torstaina 4.6.2020 eduskunnan täysistunnossa ryhmäpuheenvuoron osana ajankohtaiskeskustelua EU:n elpymisrahastosta. Puheenvuorossaan Hassi korosti, että taloutta elvytettäessä on samalla myös torjuttava ilmastonmuutosta ja rakennettava tulevaisuuden hyvinvointivaltiota.​

– Tarttuvan taudin aiheuttama uhka ei koske vain yhtä maata. Sama pätee talouden koronatälliin. Mitä tapahtuu muissa EU-maissa, vaikuttaa myös meihin. EU:n yhteisiä toimia tarvitaan, mutta ne pitää valita viisaasti, Hassi sanoi.

Hassi muistutti puheessaan, että myös suomalaiset asiantuntijat neuvovat yhdistämään koronakriisistä toipumiseen kestävän tulevaisuuden rakentamisen, ilmastonsuojelun ja kiertotalouden.

– Korona ei ole peruuttanut ilmastonmuutosta. Vihreät pitävät tärkeänä että taloutta elvytettäessä rakennetaan tulevaisuuden hyvinvointivaltiota, ilmastoystävällistä ja hiilineutraalia Eurooppaa, kestävää liikennettä, asumista, ruoantuotantoa ja kiertotaloutta, otetaan digiharppausta, kehitetään koulutusta ja tutkimusta, Hassi totesi.

Hassi sanoi puheessaan, että EU:n elvytyspaketin mittaluokka on perusteltua, sillä koronakriisiä vastaavaa tilannetta ei ole Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen koettu.

– Me vihreät näemme, että yksi osa ratkaisua on kasvattaa Euroopan unionin muita tulonlähteitä kuin valtioiden jäsenmaksuja, toisin sanoen suoraan EU:lle meneviä veroja. Suhtaudumme myönteisesti siihen, että rahaa tulevaisuusinvestointeihin kerätään verottamalla haitallisia asioita, kuten hiilidioksidipäästöjä tai muovijätettä. Mitä enemmän yhteisiä investointeja rahoitetaan näin, sitä vähemmän meidän tarvitsee huolehtia yhteisen velan kasvusta ja Suomen takausvastuista, Hassi sanoi.

Hassi muistutti, että viime päivien keskustelussa on keskitytty toimien rahoitukseen.

– Muutos on rahoitettava oikeudenmukaisesti. EU:n täytyy löytää ratkaisut, joilla poistetaan isojen, monissa maissa toimivien yritysten verotuksen aukkoja, ja kitketään verovälttelyä. Tähän vihreät vaikuttavat myös Euroopan parlamentissa.

Lue koko puhe.