Touko Aalto: Hallitus ei välitä koulutuksen tasa-arvon rapautumisesta

28.02.2018

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto esitti 28.2.2018 koko opposition yhteistä epäluottamuslausetta hallitukselle. Aalto on välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja. Oppositio katsoo, ettei hallitus ole toimillaan edistänyt koulutuksen tasa-arvoa vaan vakavasti vaarantanut sen.

Aallon mukaan huoli lasten luokkayhteiskunnan kehittymisestä on otettava vakavasti.

– Lapsiasiavaltuutetun mukaan elämme hyvinvointivaltion alisuoriutumisen aikaa. Emme onnistu hyvinvointivaltion keskeisessä tehtävässä. Emme onnistu nostamaan heikossa asemassa olevia lapsia hyvinvoinnin, lahjakkuuden ja sosiaalisen nousun kärryille. Olemme ajautumassa kohti lasten luokkayhteiskuntaa, jossa kouluttautumattomuus periytyy, Aalto sanoi välikysymyskeskustelussa pitämässään puheessa.

Aalto kritisoi hallituksen tekemiä varhaiskasvatuksen rajauksia. Ne ovat hänen mukaan erityisen vakavasti lasten tasa-arvon ja lapsen edun vastaisia.

– Hallitus lyö leimoja jo varhaiskasvatuksessa, johon lapset eivät saa enää yhdenvertaisesti osallistua. Alueellinen eriarvoisuus kasvaa, kun osassa kuntia subjektiivista päivähoito-oikeutta on rajattu ja osassa ei. Helsingissä työttömän lapsella on oikeus täyspäiväiseen varhaiskasvatukseen – Oulussa ei, Aalto sanoi.

Aallon mukaan ratkaisuja koulutuksen eriarvoistumisen pysäyttämiseen on tarjolla. Niitä ovat oppositiopuolueetkin esittäneet. 

– Vihreät esitti eilen askeleita lasten luokkayhteiskunnan torjumiseksi. Vihreät esittää esiopetuksen pidentämistä kaksivuotiseksi ja oppivelvollisuuden jatkamista toiselle asteelle. Tämän lisäksi Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset on peruttava. Hallituksen pitäisi kantaa vastuunsa tulevaisuudesta ja tarttua näihin ehdotuksiin, Aalto sanoi.

Aalto esitti puheensa päätteeksi kaikkien oppositiopuolueiden kannattamana epäluottamuslausetta hallitukselle:

Eduskunta toteaa, että hallitus ei ole toimillaan edistänyt koulutuksen tasa-arvoa vaan vakavasti vaarantanut sen, eikä siksi nauti eduskunnan luottamusta.


Lue koko puhe täällä.

Tutustu Vihreiden Torjutaan lasten luokkayhteiskunta -avaukseen täällä.