Touko Aalto: Hallitus on lopullisesti hylännyt sote-palveluiden integraation

19.06.2018

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto tyrmää hallituksen sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antaman vastineen valinnanvapauslaista.

– Hallituksen vastine ei puutu lainkaan suurimpaan ongelmaan, joka on suomalaisten palvelut vaarantava ja kustannuksia kasvattava markkinamalli. Markkinamalli rikkoo palveluiden yhteensovittamisen eli integraation. Asiakassuunnitelman piti vähentää näitä vaurioita. Nyt hallituksen vastine vesittää koko asiakassuunnitelman. Jäljelle jää markkinamallin rikkoma integraatio ja hampaaton asiakassuunnitelma, Aalto sanoo.

– Hallitus on hylännyt viimeisenkin toivon edes vähäisestä palveluiden integraatiosta. Tästä kärsivät erityisesti paljon palveluita tarvitsevat. Samalla huono integraatio tarkoittaa kustannusten kasvua, Aalto sanoo.

Aallon mukaan asiakassuunnitelman vesittäminen on erityisen hätkähdyttävää, koska hallituksen oma esitys nojaa vahvasti juuri asiakassuunnitelmaan välineenä varmistaa palveluiden integraatio.

– Hallitus yrittää nyt runnoa esityksensä mahdollisimman pienin muutoksin läpi perustuslaillisesta arvioinnista. Samalla se huonontaa malliaan entisestään ja luo uusia ongelmia, Aalto sanoo.