Touko Aalto: Jos sote-uudistus on vastoin perustuslakia, vika on hallituksen – ei perustuslakivaliokunnan

29.05.2018

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto ihmettelee perustuslakivaliokunnan jäsen Matti Torvisen (sin) ja entisen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasin (kok) kritiikkiä perustuslakivaliokunnan sote-käsittelyä kohtaan. 

– Hallituspuolueiden edustajat haukkuvat väärää puuta. Jos hallituksen sote-malli kaatuu perustuslain vastaisuuteen, vika on vain ja ainoastaan hallituksen, Aalto sanoo.

Aallon mukaan kokoomus tuntuu jatkavan pitkäaikaista kampanjaansa perustuslakivaliokuntaa vastaan.

– Perustuslakivaliokunnan tehtävä on puolustaa suomalaisten perusoikeuksia – sitä, että jokainen saa hoitoa sitä tarvitessaan. Kaikki yritykset kävellä perustuslakivaliokunnan yli tai vähätellä sen työtä vaarantavat tämän, Aalto sanoo.

Aalto muistuttaa, että perustuslakivaliokunnan lausunto ei yksinään kaada mitään. Hallituksella on kaikki mahdollisuudet korjata malliaan perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta.

– Erityisesti kokoomus tuntuu yrittävän tehdä koko perustuslaillisesta arvioinnista farssia, jossa koko eduskunnan uskottavuus kärsii. Se on lyhytnäköistä ja vaarallista. Hallituspuolueiden edustajien on syytä nyt pistää jäitä hattuun, odottaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja tehdä sen jälkeen tarvittavat korjaukset – tai heittää hanskat tiskiin, Aalto sanoo.

– Ongelmilta olisi vältytty, jos hallitus olisi ensin toteuttanut sosiaali- ja terveyspalveluiden siirron maakunnille ja sen jälkeen toteuttanut yksikanavaisen rahoituksen. Nyt olisi viisainta heittää markkinamalli romukoppaan ja ottaa uudistukselle aikalisä, Aalto sanoo.