Touko Aalto: Pääministeri on väärässä – vaaleista puhuminen ei ole hölynpölyä

23.05.2018

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto ihmettelee pääministeri Juha Sipilän lausuntoa siitä, että maakuntavaalien ajankohdasta puhuminen tässä kohtaa olisi “hölynpölyä”.

– Maakuntavaalien järjestäminen on keskeinen osa sote-uudistusta. Ne ovat paikka suomalaisille vaikuttaa siihen, miten heidän palveluitaan tulevaisuudessa kehitetään. Maakuntavaalien ajankohta vaikuttaa siihen, millä aikataululla koko uudistus voidaan toteuttaa ja siitä on tärkeää keskustella juuri nyt. Vaalit eivät ole hölynpölyä, vaan keskeinen osa demokratiaa, Aalto sanoo.

Aallon mukaan hallituksen olisi nyt syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja myöntää, että maakuntavaaleja ei tulla järjestämään lokakuussa. Tämä antaisi eduskunnalle myös paremmat mahdollisuudet paneutua uudistuksen mittaviin lakipaketteihin. 

– Haluan muistuttaa pääministeriä siitä, että keskeiset osat sote-lakeja annettiin eduskunnalle vasta tämän vuoden maaliskuussa. Sotessa on valtavan suuri uudistus, johon sisältyy monimutkaisia suomalaisten palveluihin liittyviä kysymyksiä. Hallituksen vaatimat aikataulut tekevät huolellisesta eduskuntakäsittelystä käytännössä mahdotonta, Aalto sanoo.

Oikeuskanslerinvirasto on ottanut kannan, että lakien tulisi olla voimassa kuusi kuukautta ennen vaaleja. Vuonna 2016 oikeusministeriön vaalijohtaja sanoi, että vaalien järjestäminen vain seitsemän kuukautta lakien hyväksymisen jälkeen on ongelmallista ja riskialtista. Tänään uutisoitiin, että vaalijohtajan mukaan maakuntavaalit on teknisesti mahdollista – joskaan ei suositeltavaa – järjestää lokakuussa, jos lait ovat voimassa 23.7. Aallon mukaan tämä on ilmiselvästi kestämätön aikataulu.

– Teknisesti mahdollista on eri asia kuin demokraattisesti kestävä. Sote-lakien hyväksymisen venyminen heinäkuun alkuun vaarantaa jo sellaisenaan suomalaisten vaikutusmahdollisuuksien toteutumisen. Jos sote-lakien hyväksyntä venyy heinäkuun loppupuolelle, pahenee tilanne entisestään. Neljä kuukautta on jo liian vähän aikaa lakien ja vaalien välillä. Kolme kuukautta on sitä vielä räikeämmin, Aalto sanoo.