Touko Aalto puoluekokouksessa: Vihreän hyvinvointivaltion rakentamisella on kiire

16.06.2018

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto piti tänään Vantaalla Vihreiden puoluekokouksessa linjapuheen, jossa hän kuvasi kolme suurta uudistusta, joiden avulla hyvinvointivaltio pelastetaan ja uudistetaan vihreäksi.

Aalto puolusti puheessaan voimakkaasti hyvinvointivaltiota ja edellytti sen yhteensovittamista ympäristön kantokyvyn rajoihin.

– Meidän tehtävämme on puolustaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion ideaa. Suurta lupausta paremmasta elämästä tavalliselle ihmiselle. Tasa-arvoisesta ja oikeudenmukaisesta hyvinvoinnista kaikille taustaan katsomatta. Tässä ajassa sen lupauksen erottamaton osa on pitää huoli yhteisestä ympäristöstämme ja varmistaa elinkelpoinen maailma niille jotka tulevat meidän jälkeemme. Tämä on vihreän hyvinvointivaltion tehtävä tässä ajassa, Aalto sanoi.

Aallon mukaan vihreä hyvinvointivaltio rakentuu kolmen suuren uudistuksen kautta.

– Ensimmäinen on maailman parhaan koulun rakentaminen. Tavoitteemme on nostaa suomalainen koulutus maailman huipulle – varhaiskasvatuksessa ja korkeakouluissa, ja tieteessä ja tutkimuksessa, Aalto sanoi.

– Toinen on sosiaaliturvan uudistaminen. Haluamme päivittää suomalaisen sosiaaliturvan 2000-luvun maailmaan eheäksi ja joustavaksi turvaverkoksi. Turvaverkoksi, joka kantaa yrittäjää ja opiskelijaa, pätkätyöläistä ja tutkijaa, freelanceria ja taiteilijaa, Aalto sanoi.

– Kolmas on ympäristö- ja ilmastopolitiikan suunnanmuutos. Meillä on vain vähän aikaa sopeuttaa koko tapamme tuottaa ja kuluttaa yhden planeetan kantokyvyn rajoihin, turvata luonnon monimuotoisuus ja hillitä ilmaston kohtalokas lämpeneminen, Aalto sanoi.

Aallon mukaan näiden kolmen uudistuksen käynnistäminen on myös VIhreiden ehto hallitukseen osallistumiselle.

– Näillä ehdoilla me olemme eduskuntavaalien jälkeen valmiita hallitusyhteistyöhön, jos suomalaiset meille luottamuksensa suovat. Me haluamme rakentaa Suomen, jossa heikommasta pidetään huolta ja jossa jokainen on tasa-arvoinen. Suomea, jossa ympäristöä ja luontoa vaalitaan ja jossa koulutus on arvossaan, Aalto sanoi.

Aalto sanoi Vihreiden tavoitteena olevan palauttaa Sipilän hallituksen koulutuksesta leikkaamat rahat ja ehdotti tiedeministerin tehtävän perustamista Suomeen.

– Lisäpanostuksia tarvitaan koko koulutuksen ketjuun aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin asti. Seuraavan hallituksen on palautettava kokoomuksen ja keskustan leikkaamat rahat koulutukseen. Yhtään vähempi ei ole kestävää, yhtään vähempi ei ole reilua tämän maan nuorille, Aalto vaati.

– Haluamme Suomesta tieteen ja tutkimuksen kärkimaan. Se edellyttää merkittävää rahoitusta tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Se edellyttää vahvaa panostusta perustutkimukseen, tieteen ja tutkimuksen vapauteen. Seuraavan hallituksen on otettava tämä haaste tosissaan. Siihen Suomi tarvitsee tiedeministerin, Aalto sanoi.

Aalto sanoi Vihreiden tavoittelevan hallituksen raskaimpia salkkuja vaalien jälkeen..

– Vanhat suuret puolueet ovat näyttönsä antaneet pääministerin ja valtiovarainministerin pesteissä. Niiden voimin eivät tasa-arvo, luonnonsuojelu, ihmisoikeudet ja  koulutuksen asema etene riittävästi.  Suomessa on vain yksi puolue, joka on johdonmukaisesti niin tasa-arvon kuin luonnonsuojelun, ihmisoikeuksien kuin koulutuksen puolella. Meidän vaihtoehtoliikkeemme on kasvanut 30 vuodessa puolueeksi, joka on valmis kantamaan hallituksen raskaimpia salkkuja. Siihen me seuraavissa vaaleissa pyrimme, Aalto sanoi.

Aalto kuvasi puheessaan myös 30-vuotisen puolueen syntyneen vaihtoehdon kaipuusta.

– Vihreä liike syntyi vaihtoehdon kaipuusta. Se kasvoi tarpeesta muuttaa maailmaa. Havainnosta, että vanhat puolueet eivät tarjonneet vastauksia tämän ajan polttavimpiin kysymyksiin. Tarpeeseen pysäyttää ainutkertaisen luonnon ja ympäristön pilaantuminen. Tarpeeseen luoda kestävämpi tapa elää yhdessä tällä planeetalla. Tarpeeseen rakentaa yhdyskuntia ihmisten ehdoilla. Tarpeeseen lopettaa kaikkinainen syrjintä ja tehdä ihmisistä aidosti tasavertaisia keskenään, Aalto sanoi.

– [Vihreä liike] syntyi haastamaan vanhaa, ummehtunutta poliittista järjestelmää. Osa heistä, jotka olivat jo alkuvaiheessa tätä liikettä synnyttämässä, on täällä myös tänään, Aalto sanoi.

 

Lue koko puhe kokonaisuudessaan täällä.