Touko Aalto: Sote-uudistuksen onnistuminen mitataan terveys- ja hyvinvointierojen kaventumisessa

09.10.2017

Hallitus on viime yönä päässyt sopuun sote-uudistuksen valinnanvapaudesta. Perustuslakiin törmänneestä pakkoyhtiöittämisestä on odotetusti luovuttu, mutta muut ongelmat ovat tallella.

Tiedot sovusta ovat edelleen puutteellisia. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kommentoi julkisuudessa olleita tietoja uuden esityksen sisällöstä tuoreeltaan Haapasuolta Leivonmäen kansallispuistosta.

– Esitys vaikuttaa ensitietojen mukaan hallitummalta kuin perustuslakiin törmännyt edellinen yritelmä. Vanhat ongelmat eivät silti näytä hävinneen. Kustannukset uhkaavat kasvaa, palvelut eivät pelaa yhteen ja ne keskittyvät kasvukeskuksiin, Aalto sanoo.

– Hallituksen olisi ollut järkevämpää hoitaa sote-uudistus oikeassa järjestyksessä: Ensin sote-palveluiden siirto maakunnille, sitten kokeiluja valinnanvapausmalleista, Aalto sanoo.

– On hyvä, että perustuslakivaliokunta pakotti hallituksen painamaan jarrua. Kokoomuksen ja keskustan lehmänkauppana syntyneen alkuperäisen esityksen pakkoyhtiöittäminen on sentään nyt historiaa, Aalto sanoo.

– Nyt kaikkein olennaisinta on arvioida, täyttääkö hallituksen malli uudistuksen tavoitteet eli terveys- ja hyvinvointierojen kaventamisen, kustannusten kasvun hillinnän ja palveluiden paremman yhteensovittamisen. Se on koko uudistuksen tärkein mittari, Aalto sanoo.