Touko Aalto: Suomalaisilla on oikeus tietää, aikovatko puolueet torjua ilmastonmuutosta

08.09.2018

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto korosti Salossa Vihreiden puoluevaltuuskunnalle pitämässään puheessa ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyttä seuraavan hallituksen ohjelmassa.

Aalto kritisoi hallitusta siitä, että se ei budjettiriihessä panostanut ilmastonmuutoksen torjuntaan, vaikka selvitykset osoittavat, että Suomen kokonaispäästöt ovat kasvamassa hallituksen politiikan takia.

– Budjettiriihessään hallitus ei taaskaan puuttunut edes suoranaiseen saastuttamisen tukemiseen. Fossiilisiin polttoaineisiin kaadetaan myös ensi vuonna yli miljardi euroa verotukia. Se on kolme kertaa enemmän rahaa, kuin millä uusiutuvaa energiaa tuetaan. Tänä päivänä pitäisi olla jo selvää, että saastuttaja pitää laittaa maksamaan. Keskustan ja kokoomuksen politiikassa periaate on kuitenkin se, että saastuttajalle maksetaan, Aalto sanoi.

Aalto totesi yhä useamman suomalaisen heränneen ilmastonmuutoksen uhkaan ja vaati, että Vihreiden lisäksi muutkin neljä suurta puoluetta paljastavat ratkaisunsa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

– Me Vihreät haluamme turvata metsien hiilinielut ja lopettaa turpeen energiakäytön. Onko Juha Sipilän keskusta siihen valmis? Aalto kysyi.

– Me haluamme leikata ilmastonmuutosta kiihdyttäviä yritystukia ja haluamme päästä eroon koko päästökaupan vesittävästä päästökauppakompensaatiosta. Onko Petteri Orpon kokoomus siihen valmis? Aalto kysyi.

– Me haluamme poistaa paljon energiaa käyttävän teollisuuden energiaveron palautuksen, jotta yrityksille olisi entistä kannattavampaa kehittää energiatehokkuutta. Onko Antti Rinteen SDP siihen valmis? Aalto kysyi.

Koko puhe luettavissa täällä.