Touko Aalto SuomiAreenalla: Apteekkien määräsääntelystä tulee luopua

18.07.2018

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto vaatii apteekkien määräsääntelystä luopumista. Aalto ei kuitenkaan halua tehdä apteekkitoiminnasta tavallisen päivittäistavarakaupan osaa.

– Keskeisin kysymys keskusteltaessa apteekkitoiminnan kehittämisestä ja uudistamisesta on se, halutaanko apteekkitoiminnan olevan osa terveydenhuoltoa vain pelkästään osa vähittäiskauppaa. Tähän kysymykseen tulee vastata ensin. Minun mielestäni apteekkitoiminnan tulee olla osa terveydenhuoltoa, Aalto sanoo.

– Apteekkeja tulisi olla enemmän ja niistä olisi hyvä saada nykyistä enemmän terveydenhuollon palveluita. On järjetöntä, että yksi jo toimintaa jo pyörittävä apteekkari voi estää tai jarruttaa toisen apteekin perustamista saman kunnan alueelle. Määräsääntelystä on luovuttava ja apteekkeja on voitava perustaa sinne, missä kysyntää on. Jatkossakin voidaan tarvita jonkinlaista alueellista ohjausta, jos määräsääntelyn poistaminen johtaa siihen, että apteekkien määrä lisääntyy ainoastaan kasvukeskuksissa. Ihmisten oikeudesta saada apteekkipalveluita on pidettävä huolta, Aalto sanoo. 

– Toppuuttelen kuitenkin niitä tahoja, jotka tahtovat vapauttaa kaiken apteekkitoiminnan osaksi vähittäiskauppaa. Lääkkeitä ei voi verrata tavallisiin kaupasta saataviin kulutushyödykkeisiin, kuten leipään tai maitoon. Jos itsehoitolääkkeet olisivat kaupan hyllyllä muiden tuotteiden joukossa, asiantunteva potilasneuvonta puuttuisi. Apteekkitoiminnan keskittyminen muutaman ison ketjun käsiin kaventaisi tuotevalikoimaa ja etenkin vähentäisi edullisempien rinnakkaislääkkeiden saatavuutta, Aalto sanoo.