Uusi kansallispuisto Sallaan on nyt avattu!

11.06.2022

Suomen kansallispuistot ovat kulkeneet rinnallamme itsenäisyytemme ensi vuosikymmeniltä saakka. Tänään on suuri päivä, kun Suomen 41. kansallispuisto Sallaan on avattu.

Kansallispuistojen merkitys suomalaisille on kasvanut viime vuosina entisestään, kun vakava koronapandemia on vyörynyt koko maailman yli.

Näinä vaikeina vuosina luonnossa virkistäytyminen ja ulkoilu on ollut täysin korvaamatonta. Luonnosta on haettu voimaa arkeen ja siellä vietetyllä ajalla on positiivisia terveysvaikutuksia jokaisen meidän elämään. Kriisien vaikutukset ovat näkyneet myös kansallispuistojen kävijämäärissä. Luontoon on suorastaan rynnätty.

On arvokasta ja tärkeää, että kansallispuistoissa jokainen pääsee nauttimaan maksutta luontopoluista ja taukopaikoista. Puhumattakaan upeasta luonnon kirjosta ja kansallismaisemista.

Sallan uudessa kansallispuistossa vanhat metsät ja laajat vaaramaisemat kohtaavat vaikuttavan rotkolaakson. Ikimetsiä täplittävät kirkasvetiset lammet ja suot.

Lumoava metsien, soiden, harjujen ja pienvesien mosaiikki luo loistavat elinolosuhteet monille uhanalaisille lajeille ja mikä parasta, tänne luonnon ihmemaahan voi matkata joukkoliikenteellä perille saakka.

Kansallispuistoilla on tärkeä merkitys myös aluetaloudelle ja työllisyydelle. Keskimäärin kansallispuistoissa kävijät tuovat lähialueelle yli 10 euroa jokaista puiston retkeilypalveluihin ja luontokeskuksiin sijoitettua euroa kohti. Esimerkiksi, kun Hossaan vuonna 2017 perustettiin kansallispuisto, sen aluetaloudelliset vaikutukset tuplaantuivat nopeasti.

Kansallispuiston tarjoamat reitit ja taukopaikat edistävät luontomatkailua, mistä hyötyvät myös paikalliset yrittäjät. Lisääntyvä matkailu tuo rahavirtoja esimerkiksi majoitus- ja ravitsemuspalveluyrittäjille, lähikaupoille ja liikenneyrittäjille.

Jokaisella kansallispuistolla on oma tunnus. Sallan tunnukseksi valikoitui metso. Läpi vuosisatojen usein taiteessammekin esiintynyt lintu on tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle sukupolvesta toiseen. Tunnus muistuttaa myös siitä, että metso alkaa olemaan Suomessa yhä harvinaisempi näky. Metso on harvinaistunut sille soveltuvien elinympäristöjen vähenemisen vuoksi. On rikkaus, että metso viihtyy Sallan suojelluissa vanhoissa metsissä.

Olemme tällä hallituskaudella yli kaksinkertaistaneet luonnonsuojelun rahoituksen. Luonnonsuojelun rahoituksella huolehditaan myös kansallispuistoistamme. On äärimmäisen tärkeää, että työtä Suomen luonnon parhaaksi tehdään nyt yhdessä laajalla joukolla ja uusia kansallispuistoja perustetaan tulevaisuudessakin lisää Suomeen.

Haluan kiittää ihan jokaista, joka on ollut mukana mahdollistamassa Sallan kansallispuiston perustamisen: Sallan kuntaa, paikallisia toimijoita, Metsähallituksen Luontopalveluita, ympäristöministeriötä, eduskuntaa sekä hankkeen läpi vienyttä ministeri Krista Mikkosta.

Näissä maisemissa tullaan aina muistamaan se, että tämä saavutus on ennen kaikkea paikallisen, vahvan yhteishengen ja sitoutumisen tulos.