Vihreät odottaa EU:n ympäristöministereiltä lisää kunnianhimoa liikenteen päästöjen vähentämiseen

09.10.2018

Vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen kannustaa Luxemburgissa koolla olevia EU:n ympäristöministereitä tarttumaan YK:n ilmastopaneeli IPCC:n tuoreeseen raporttiin sen vaatimalla vakavuudella. Liikenteen päästöjä on leikattava huomattavasti nopeammin kuin mihin Euroopassa on ollut tähän asti valmiutta.

– On hyvä, että Suomi on pitänyt tärkeänä asettaa tiukkoja päästörajoja uusille henkilö- ja pakettiautoille. Toivon, että uuden ilmastoraportin valossa kunnianhimon tasoa kasvatetaan huomattavasti. Ympäristöministerien kokous tarjoaisi hyvän tilaisuuden avata tämä keskustelu. Fossiilisilla polttoaineilla kulkevien polttomoottorikäyttöisten uusien henkilöautojen myynti tulisi lopettaa vuoteen 2030 mennessä, Liikanen sanoo.

Liikasen mukaan uusien polttomoottoriautojen myynnin kielto on tarpeellista tehdä jo 2030, jotta liikenteen päästöt vähenisivät tarpeeksi pian. Päätöksen tekeminen mahdollisimman pian antaisi valmistajille ja kuluttajille selkeän näkymän siitä, mihin kehitys tulee viemään.

– Autokanta ei uudistu hetkessä. Tavoitteeksi tulee asettaa, että 2030-luvun puolivälissä sähköautoja olisi 90 prosentin osuus koko henkilöautokannasta. Uusien polttomoottoriautojen myynnin kiellon lisäksi sähköautojen yleistymistä on ryhdyttävä tukemaan jo nyt. Sähköautoille on myönnettävä vapautus sekä auto- että ajoneuvoverosta ja latauspaikkojen rakentamista on tuettava, Liikanen sanoo.