Vihreät: Valtion on pyydettävä anteeksi pakkosterilisaatiota

01.12.2019

Vihreiden puoluevaltuuskunta hyväksyi kannanoton translain uudistamisesta kokouksessaan Turussa 1.12.2019

Kannanotossa vaaditaan, että pakkosterilisaation lopettamisen lisäksi Suomen valtio maksaa myös korvauksia pakkosteriloiduille ja pyytää harjoittamaansa toimintaa anteeksi.

–Pakkosteriloiminen on törkeä ihmisoikeusloukkaus, joka loukkaa ihmisen fyysistä ja psyykkistä itsemääräämisoikeutta. Suomen valtion on pyydettävä anteeksi niiltä, joilta on sukupuolenkorjausprosessin yhteydessä vaadittu lisääntymiskyvyttömyyttä, sekä muilta pakkosteriloiduiksi tulleilta. Samalla on nimitettävä asiantuntijaryhmä selvittämään korvauksia kaikille tämän rakenteellisen väkivallan uhreille, sanoo Vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrén.

Ruotsissa sukupuolen korjaamisen yhteydessä tehtävästä pakkosterilisaatioista luovuttiin jo vuonna 2014 ja korvausten hakeminen tehtiin mahdolliseksi 2016.

Myös lapsivaikutukset tulee huomioida translakiuudistuksessa.

–Hallitusohjelmaan kirjatun translain uudistamisen tarkoitus on monien epäkohtien korjaaminen, joista keskeisin on lisääntymiskyvyttymyyden vaatimuksen poistaminen. Kirjauksessa on kuitenkin traaginen puute: Sukupuolen juridinen vahvistaminen olisi mahdollista ainoastaan täysi-ikäisille, sanoo kannanoton valmistelussa mukana ollut Kati Juva.

–Transnuorille ja -lapsille olisi tärkeää saada elää oikeaksi koetussa sukupuolessaan ilman, että väärä sukupuolimerkintä aiheuttaa sekaannusta esimerkiksi harrastuksissa tai matkakortissa. Edellytämme, että jo 15-vuotias saa korjata juridisen sukupuolensa, ja tarvittaessa sitäkin nuorempi vanhempiensa luvalla, Juva toteaa.

Kannanotossa vaaditaan myös sukupuolen korjaamisen juridisen ja lääketieteellisen prosessin erottamista toisistaan ja juridisen sukupuolen vaihtamista pelkällä ilmoituksella.

Kannanotto kokonaisuudessaan

Lisätietoja:

Bella Forsgrén, p. 09 432 3114
Kati Juva, p. 050 500 2318