Vihreiden ex-kansanedustaja Jyrki Kasvi on kuollut

17.11.2021

Vihreiden ex-kansanedustaja, journalisti ja tietotekniikan alan tutkija Jyrki Kasvi on menehtynyt pitkään sairastamaansa syöpään myöhään eilen illalla. Kasvi toimi vihreiden kansanedustajana kolmena kautena ja häntä on laajasti pidetty pioneerina suomalaisessa tietoyhteiskuntapolitiikassa.

Jyrki Kasvin läheiset toivovat yksityisyyttä ja rauhaa surun keskellä.

– Suru on suuri. Jyrki oli vuosikausien ajan Vihreiden kantavia voimia monissa eri rooleissa espoolaisena kuntapäättäjänä, vaikuttavana järjestötoimijana ja uraauurtavana kansanedustajana. Omalla työllään hän paransi niin lainsäätäjien kuin meidän kaikkien kykyä katsoa tulevaisuuteen uteliaasti, toiveikkaasti ja sudenkuopat tunnistaen. Ja ennen kaikkea hän oli lukemattoman monen vihreän rakastama työtoveri ja ystävä, jäljittelemättömän mukava ja intohimoinen ihminen, sanoo vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen.

– Esitän kaikkien vihreiden puolesta osanottomme Jyrki Kasvin omaisille ja läheisille. Jyrkin panos suomalaiselle tietoturva- ja digipolitiikalle on ollut korvaamaton. Jyrki oli uraauurtava avoimuus-, turvallisuus- ja yhdenvertaisuuustyön tekijä, ja myös ihmisten innostaja tietokonepelien maailmaan, sanoo vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Kasvi sairasti vuodesta 2003 virtsarakon syöpää, joka uusiutui ja levisi useasti. Kuluvan vuoden tammikuussa Kasvi sai lääkäriltään diagnoosin, ettei hoito tehoa ja tullaan siirtymään saattohoitoon. Kasvin julkinen ilmoitus asiasta nostatti avuntarjousten vyöryn, jonka ansiosta Kasvi pystyi käynnistämään vielä yhdet hoidot. Ne tehosivat hyvin, mutta valitettavasti vain muutamien kuukausien ajan.

– Lisäkuukaudet olivat kuitenkin hyvin arvokkaat, sillä niiden aikana Jyrki sai julkaistua novellikokoelman, kirjoitettua elämäkertansa ja nautittua vielä kerran kesästä rakkaalla mökillään, sanoo Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistyksen puheenjohtaja Jani Moliis.

Keväällä 2021 perustettiin Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys. Yhdistyksen jäsenmäärä kasvoi nopeasti yli kahdensadan, se toimi Kasvin novellikokoelman kustantajana ja järjesti webinaarin terveydenhoidon tulevaisuudesta.

– Yhdistys jatkaa toimintaansa tavoitteenaan perustaa Jyrki Kasvin säätiö, joka jatkaisi Jyrkin elämäntyötä digitalisaation ja muiden uusien teknologioiden vastuullisen käyttöönoton edistämiseksi, Moliis kertoo.

Lisätiedot:

Jani Moliis
puheenjohtaja, Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys
040 522 4613

Veli Liikanen
Puoluesihteeri, Vihreät De Gröna
041 549 3338